Naši dobrodruzi mají Vánoce bez stromečku

25. prosinec 2007

I na Boží hod vánoční sledujeme dál osudy moravskoslezských cyklocestovatelů Renáty Lorišové a Martina Stillera, kteří poprvé v životě, v rámci svého putování po australském kontinentu, strávili Vánoce u protinožců. Spíše by se hodilo říci, že je teprve tráví. Proč?

Důvod je jednoduchý. Austrálie, podobně jako jiné angloamerické země, slaví Vánoce až ode dneška. A i když tady u nás je ráno, u protinožců jsou díky časovému posunu svátky právě v plném proudu. I když Renátě Lorišové to jako Vánoce zrovna moc nepřipadá.

"Na mě to tady vůbec vánočně nepůsobí, protože je tady léto. Přijde mi taky, že je to tady takové více společenštější. Je to jiné. V Česku hraje velkou roli ta zima, lidi jdou na vánoční mši. Tady mi to spíš než Vánoce připomíná nějakou narozeninovou oslavu," říká s úsměvem Renáta.

Oba cyklocestovatelé se nacházejí v Melbourne, kam přijeli za svými novými australskými známými, které poznali v poušti Nullarbor Plain. Australské Vánoce jsou úplně jiné než u nás. Nejenže tam momentálně mají zhruba 20 °C, i takový 24. prosinec je ještě běžným pracovním dnem a i například štědrovečerní večeře probíhá až dnes. A kapr s bramborovým salátem rozhodně není pevným pravidlem.

"Každá rodina to dělá úplně jinak. Někteří jedí ryby, jiní různé langusty, humry nebo škeble a podobné mořské živočichy. Velmi častá je také krůta. Buď se to jí s bramborovým salátem německého stylu, pak tady mají také australský bramborový salát. Nedá se říct, že by bylo něco typicky australské," popisuje Martin Stiller.

U přátel, kde se Martin s Renátou nacházejí, nemají dokonce ani stromeček. Proto nás zajímalo, jak to chodí s dárky. Například pod co se dávají a podobně. "Dárky jsou volně položené celý den u krbu pod svícemi. Není to jakoby překvapení na poslední chvíli, už se ví, že tam ty dárky nějakou dobu leží," dodává Martin.

I přes náročný program obou Čechů v posledních dnech si nakonec Martin našel chvilku a podařilo se mu pro Renátu něco malého koupit, navzdory dohodě, že už taková cesta napříč Austrálií je jedním velkým dárkem.

Oba naši dobrodruzi v Melbourne zůstanou ještě pár dní, než opět šlápnou do pedálů.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka