Nával vitamínů z Čech. Kapusta svým složením připomíná zeleninovou lékárnu

Na kapustu bychom v kuchyni neměli zapomínat. Pravidelnou konzumací můžeme předejít rakovině trávicího traktu. Obsahuje velké množství vlákniny, která příznivě působí na trávení. Kapusta chuťově vynikne v kombinaci s uzeným, na druhou stranu umí maso i nahradit například v podobě karbanátků. Receptů lze vymyslet spousta.

Kapusta, zelí, květák i kedlubna patří mezi košťálovou zeleninu z čeledi brukvovitých. Za jejich rodokmenem bychom se museli vypravit do Středomoří nebo ještě hlouběji do Starého Říma a Egypta. K nám doputovala kapusta malou oklikou přes Severní Evropu, jak říká propagátor této zdravé zeleniny František Hlubocký. První záznamy najdeme v tržních řádech z roku 1200 v Dánsku. Během renesance už je ale brukvovitá zelenina zcela běžná.

Růžičková, hlávková i kadeřávek

Růžičková kapusta je velmi chutná a zdravá. Stimuluje naši obranyschopnost a působí proti rakovině trávicího traktu. Stejně jako kadeřávek je mrazuvzdorná, takže si ji můžeme utrhnout na zahradě klidně v lednu a udělat dobře našemu tělu.

Hlávková kapusta se sice na českých polích pěstuje jen okrajově, ale uvidíte ji třeba na polích u Hradce Králové

Hlávková kapusta se sice na českých polích pěstuje jen okrajově, ale uvidíte ji třeba na polích u Hradce Králové, mnohdy mezi sazenicemi zelí. Velkopěstitelé kapustu na pole spíše sází, zelináři Švarcovi z Hradce Králové ji mají přesto ve zvyku set.

S kapustou v kuchyni

Kapustu můžeme vařit, dusit, smažit, zapékat nebo ji připravit zadělávanou. Snoubí se dobře s kořením. Kromě pepře můžete zkusit i římský kmín nebo muškátový oříšek a samozřejmě také česnek, cibuli nebo zázvor.

Na talíři vypadají listy hlávkové kapusty velmi dekorativně. Syrové listy jsou ale tvrdé a štiplavé, nedají se proto jíst. Tepelná úprava ale není složitá. Stačí je povařit v páře nebo ve vodě a patřičně ochutit, abyste měli pochoutku na stole.

Kapusta jako vitamínová bomba

TIP: V kapustě jsou štiplavé látky, které se lehkým varem odpaří. Je ale lepší odklopit pokličku, aby nepříjemné látky vyvanuly rychleji ven.

Kapusta obsahuje celou řadu vitamínů B1, B2, B3, B9 (kyselinu listovou), vitamín C, E, K, dále vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo nebo sodík.

Kapusta pomáhá lidem, kteří mají potíže s žaludkem a trápí je střevní potíže. Posiluje imunitu, snižuje množství cholesterolu v krvi a dokonce napomáhá hojení ekzémů a jiných kožních potíží.

Kél - zadělávaná kapusta podle paní Švarcové

Ingredience
  • sádlo
  • 1 větší cibule
  • uzené maso
  • ½ hlávky kapusty
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • hladká mouka
  • 3 stroužky česneku

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme. Poté přidáme nakrájenou kapustu, zalijeme přiměřeně vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a pečeme v troubě do měkka. Potom zahustíme sádlovou jíškou a přidáme prolisovaný česnek.

Jako příloha se hodí bramborový knedlík.

autor: jsl