Návrat do školy nemusí být vždy hladký. Jak na problémové školáky?

2. září 2014

Dětem skončily prázdniny a s nimi i dva měsíce bezstarostného nicnedělání. Návrat do školy ale nemusí být vždy úplně hladký, obzvlášť když máte doma puberťáka nebo dítě s poruchou učení.

Jak na problémové školáky? V Poradně radila ostravská psycholožka Zdeňka Kratochvílová. „Máme napilno po celý rok, i o prázdninách. Ale samozřejmě už se řeší problémy v souvislosti se školou,“ říká psycholožka.

A s čím se na ni nyní lidé nejčastěji obrací se začátkem nového školního roku? „Teď nejčastěji to jsou doporučení pro děti se specifickými poruchami učení, které platí pro školy. Kdy školy vlastně musí mít jasno do konce září,“ vysvětluje Zdeňka Kratochvílová.

Začátek školního roku dělá dětem problémy tradičně. Podle psycholožky ale návrat k „běžnému“ režimu je u každého dítěte jiný, jinak dlouhý. První týden je ale náročný pro všechny.

Problém může být i při přechodu na druhý stupeň. Pro dítě jde o jiný styl učení. Na prvním stupni se dítě setkává s jedním nebo se dvěma pedagogy, na druhém stupni už je na každý předmět jiný pedagog.

„Může tam být obava z toho, jak to to dítě zvládne. Často se formují i nové kolektivy, takže jde i o to, jaké postavení bude dítě mít v tom kolektivu,“ poznamenala.

Co když se dítě školy bojí

Co ale dělat, když se dítě bojí písemek, špatných známek, neoblíbené učitelky – když tam figuruje strach. „Pokud je tam strach, je podstatné, aby se rodič kontaktoval se školou a s ní to řešil. Se školami i s rodiči jsme toto řešili mockrát a vždycky se dala najít společná cesta. Je to o domluvě a komunikaci,“ vysvětluje psycholožka.

Strach ze školy může ale vzejít i z kolektivu. Tou nejhorší variantou je potom šikana. „Tady je třeba rozlišit, jestli se dítěti opravdu děje něco, co je mu nepříjemné a nedokáže někomu říct dost. Vždy je třeba nechat vychladnout hlavu a řešit to rozumně,“ upozorňuje Kratochvílová.

Rodiče by ale v žádném případě neměli děti konfrontovat. A pokud si nejsou rodiče jistí, měli by vyhledat poradnu a obrátit se metodika prevence, který jim určitě pomůže.


Rady psycholožky Zdeňky Kratochvílové si poslechněte v záznamu naší rozhlasové Poradny (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio