Navrhování módy není jen zábava. Funkční byznys vyžaduje přesné počty, delegování práce a vytrvalost, říká Zuzana Kubíčková

4. duben 2022

Na rozhovor přišla ve vlněném lahvově zeleném kabátě a hořčičných košilových šatech s výrazným vzorem – vše z vlastní dílny. Ráda také navrhuje svatební šaty, inspiruje se dobou 30. let a nedávno se jí splnil sen: jako módní designérka dostala nabídku spolupracovat s filmem. Hostem Markéty Kaňkové byla ve Vizitce finalistka cen Czech Grand Design Zuzana Kubíčková.

Její značka letos oslaví desáté narozeniny, což si zaslouží speciální kolekci. „Za deset let vznikla spousta modelů s detaily, ze kterých jsem nevytěžila všechno, takže se to teď snažím napravit. Během té doby jsem poztrácela důraz na textilní práci, která mě vždycky bavila, ráda jsem látky upravovala k obrazu svému. K tomu se teď vracím. Trvá to dlouho, ale bude to stát za to,“ říká módní designérka Zuzana Kubíčková. Absolventka pražské UMPRUM si své studio založila inspirována stáží v Itálii, o své budoucnosti měla ovšem jasno odmala: když rodičům dva měsíce před přijímačkami oznámila, že by z víceletého gymnázia ráda přešla na střední uměleckoprůmyslovou školu, v ničem jí nebránili.

Silueta 30. let – archetyp krásy

Dnes patří mezi nejvýraznější české módní designérky, s kolekcemi Pop a Couture byla letos mezi třemi finalisty soutěže Czech Grand Design. Obě kolekce vznikly během covidového období a v obou se odrážela Zuzanina záliba v siluetě, jednoduché zdobnosti a ženské eleganci. Zatímco o kolekci Pop mluví jako o oblečení ve stylu sebevědomé Jacqueline Kennedyové, Couture byla kolekcí výhradně večerních šatů. „Takovou kolekci jsme vytvořili poprvé. Doufala jsem, že po odeznění covidu si ženy budou chtít kupovat nové šaty do společnosti, a risk se vyplatil,“ konstatuje. Tuto sadu oblečení inspirovala móda téměř sto let stará. „Silueta třicátých let je pro mě archetypem dokonalosti ženské krásy, těla, křivek. Inklinuji k nostalgickým směrům, líbí se mi, jak se tehdy pracovalo s látkou, líbí se mi lehkost těch modelů. Elegance a svůdnost,“ vysvětluje.

Zuzana Kubíčková: kolekce Pop 2021, kolekce Couture 2021

Zuzana Kubíčková ve Vizitce mluvila také o své první velké přehlídce, již loni na podzim uspořádala pod širým nebem ve Vinařské ulici v Holešovicích, o výrazných rozdílech v šití pro muže a ženy i o svých stážích v Paříži, Miláně a Reykjavíku. Právě tam se prý naučila riskovat. Velkým tématem je pak pro ni přechod z období studentských experimentů do dospělého života majitelky značky, kterou je třeba vést podle přísných pravidel byznysu. „Myslím si, že dokud člověk studuje, měl by rozvíjet fantazii a experimentovat, pracovat s detaily, geometrickými formami,“ konstatuje. Po přechodu do reálného provozu je ale třeba začít práci delegovat, mít vše řádně propočítané a také vytrvat. A samozřejmě počítat s tím, že na samotné navrhování člověku zbyde v počátcích daleko méně času.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.