Návštěva divadla v příští sezóně podraží. Kvůli vyšším cenám energií i pohonných hmot

1. duben 2022

Rostoucí ceny energií a teď i skokové zdražení pohonných hmot. To všechno dopadá i na divadla v Moravskoslezském kraji. Prodražuje se vytápění, ale i divadelní zájezdy. Divadla tak řeší, co dál. Zvýšení vstupného se proto v příštích sezónách asi nevyhnou.

Herci těšínského divadla právě vyráží na představení do Karviné. Jak říká ředitel Petr Kracík, ročně mají asi 130 smluvních zájezdů po scénách v okolních městech. „Nehrajeme jen v Těšíně, ale také ve smluvních městech jako je Karviná, Havířov, Třinec, Orlová, Frenštát, Frýdek-Místek. A pochopitelně taky máme smluvně zařízená představení v Polsku,“ vysvětluje.

Těšínské divadlo má jednu výhodu – vlastní dopravu. Přesto se podle ředitele vyšší cena pohonných hmot v příští sezóně promítne i do vstupného. „Těšínské divadlo má ještě takový zvláštní luxus v tom slova smyslu, že i když hraje třeba v Českém Těšíně, že sváží diváky z okolí, aby večer nemuseli klopýtat nějakými spoji. Takže to vše se promítne do toho našeho příštího roku,“ dodává Kracík.

Pro ostravské Divadlo Petra Bezruče tvoří zájezdy podstatnou část příjmů. Ty ale se zvýšením cen benzínu a nafty klesají. Podle šéfa obchodního oddělení Martina Srby se v příští sezóně zvýšení vstupného asi nevyhnou. Zatím se snaží šetřit, jak to jde. „V poslední době se dostáváme do situace, kdy cena za dopravu se téměř rovná nákladům uspořádání představení na zájezdě. Proto se ty zvýšené náklady snažíme zamezit tím, že spojujeme zájezdy dohromady,“ říká Srba.

Nerostou ale jen ceny pohonných hmot a energií. Jak dodává mluvčí Národního divadla moravskoslezského Šárka Swiderová, vyšší náklady jsou cítit prakticky všude. „Řešíme prostě další vstupy, které jsou. To znamená výroba inscenací, dřevo, železo, všechno tohleto je momentálně cenově na brutálním vzestupu. To budou milionové částky a dokonce bych si troufla tvrdit, že milionové částky měsíčně,“ míní mluvčí.

Diváci tedy musí počítat s tím, že návštěva divadla se v příštích sezónách zřejmě prodraží.

Spustit audio

Související