Návštěvníci Dne NATO uvidí i sledovací systém Věra

9. září 2005

Letiště v Mošnově se zítra stane dějištěm pátého Dne NATO. Jedním z lákadel pro návštěvníky bude pasivní sledovací systém Věra. Další novinkou bude přítomnost britského letectva. Nadzvukové bojové letouny Tornado F3 už do Ostravy přiletěly.

Den NATO je jedinou přehlídkou bezpečnosti a obrany v členských zemích Severoatlantické aliance. Při slavnostním zahájení v 11:30 přeletí nad plochou letiště roje letounů Alka a Albatros, vrtulníků Mi-17 a Mi-24 a gripenů.

Organizátoři slibují atraktivní program. "Těch lákadel bude několik, protože vedle výstavy té nejmodernější vojenské techniky Armády ČR, kdy vůbec poprvé bude široké veřejnosti prezentován legendární pasivní sledovací systém Věra, bude tam spousta letecké techniky jak na zemi tak ve vzduchu, velice zajímavé budou dynamické ukázky armády," prozradil jeden z pořadatelů Zbyněk Pavlačík.

Logo

Pátý Den NATO navštíví i generální tajemník NATO pro diplomacii Jean Fournet. "Je to skvělá akce a jsem velmi rád, že ji Česká republika úspěšně pořádá už pět let. Některé země si z vás berou příklad. V Rumunsku se rozhodli, že budou pořádat Den NATO každý rok 4. dubna, v den vstupu do Aliance. To by se nestalo, kdybyste jim nedali dobrý příklad," řekl Fournet.

Součástí Dne NATO je 2. Mistrovství Evropy v požárním sportu hasičů a záchranářů. Zítřejší přehlídka potrvá na mošnovském letišti do 18:00.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu