Navštivte s námi růžové království! Princezna tu chybí, zato růží jsou tisíce

29. červenec 2019

Mezinárodní výstava růží v Ivanke pri Dunaji, která se uskutečnila na začátku června, byla pro mnoho milovníků krásy rostlin opravdovým svátkem. Za celým nápadem i organizací stojí spolek nadšenců, kteří si říkají Ivanskí záhradkári.

Ze zeměpisných názvů je zřejmé, že tato ojedinělá výstava růží se konala na Slovensku. Naší slovenští kolegové dokázali, že zahradnické výstavnictví má naději přežít a vzkvétat i v době, která z tohoto pohledu není nijak snadná. Parta nadšenců dokázala na jednom místě shromáždit více než 6 000 kusů řezaných růží a dalších květů.

Spolek zahrádkářů z Ivanky při Dunaji možná položil základní kámen pro rozvoj zahradnické turistiky na Slovensku, neboť jejich snaha vyvrcholila nádhernou a skvěle zorganizovanou výstavou. Krása květů a růží zvláště, je velmi pomíjivá. Z výstavy ale zůstaly fotografie, jako skvělá vzpomínka na šikovnost a nadšení lidí i dovednost přírody.

Růže (Rosa) je rod keřovitých rostlin z čeledi růžovitých, podčeledi Rosoideae. Podle odlišného přístupu jednotlivých botaniků je popsáno 100 až 300 samostatných druhů, v české flóře se uvádí 14 druhů. Nejstarší doklady o existenci růží jsou z období raných třetihor. Růže je velmi starou kulturní rostlinou, pěstovanou již od starověku, a jako taková je hluboce zakořeněná v lidské kulturní historii, literatuře, mytologii a symbolice. V křesťanství je jedním ze symbolů Panny Marie. (zdroj: Wikipedia)

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio