Nebezpečné měřiče tepla

13. srpen 2003
Pod kůži

Přesto že je venku teplo, přímo horko, tak bychom měli myslet na zimu, na topení a třeba i na měřiče tepla. Teď z následujících minut poznáte, proč o tom mluvíme. Z některých měřičů tepla na radiátorech totiž mohou unikat do ovzduší nebezpečné látky, jako například benzen, xylen nebo toluen. Dlouhodobé vdechování těchto látek vyvolává krvácení z nosu, bolesti hlavy, záněty dýchacích cest. Takové měřiče měla v bytě i paní Dana Kučerová. Její syn má leukémii a od jeho lékařky se dověděla, že vdechování těchto látek může průběh leukémie zhoršit. Představují tyto měřiče opravdu reálnou hrobu?

Sedm let se lidé, kteří trpí nejrůznějšími zdravotními problémy snaží prokázat, že jejich obtíže se objevily po instalaci poměrových chemických měřičů tepla, zatímco státní orgány jim tvrdí pravý opak. Hovoří hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Michael Vít: My jsme posoudili míru možného zdravotního rizika a musím říct, že nepovažuji instalaci těchto poměrových měřičů za takovou, která by mohla způsobit zdravotní rizika v bytech.

Lidé, kteří spojují své zdravotní problémy s odpařovacími poměrovými měřiči, se však s takovým ubezpečením neuspokojují, zvláště, když jejich obtíže mizí s ukončením topné sezóny. Své potíže potvrzuje jedna z postižených, Božena Stachová.

Božena Stachová: Když se začalo topit, začaly u nás bolesti hlavy, dávivý kašel, častá rýma, nespavost.

Chemické měřiče tvoří trubička, plněná speciální tekutinou. Za sedm let bylo vypracováno několik rozborů, které se neshodly v chemickém složení těchto trubiček. O výsledcích tohoto měření hovoří Anna Aujezdská z Ústavu hygieny Lékařské fakulty University Karlovy Plzeň.

Anna Aujezdská: Státní zdravotní ústav napsal v závěru, že neobsahuje kapalina použitá ani toluen, ani xylen. A navíc, že koncentrace toluenu a xylenu ve vzduchu je způsobena přítomností jiných zdrojů v bytě, a uvádí tam nábytek, což je nesmysl.

Existenci toluenu a xylenu v odpařovacích měřičích tedy odborníci popírají. Všichni se však shodnou na tom ,že v těchto měřičích je metylester kyseliny benzoové, na jehož nebezpečnost upozornil poprvé až v roce 2001 na základě rozboru odbor kriminalistické techniky a expertíz v Plzni. Hovoří opět hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Michael Vít: Šest procent populace jsou alergičtí, to znamená jestliže dítě je alergické, já si myslím, že nikdo nemůže tu rodinu donutit, aby tam tento poměrový měřič měla.

Ovšem pokud se někdo v domě sám rozhodne měřiče odstranit, potom podle vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj je povinen zaplatit až 1,6 násobku průměrné spotřeby tepla. Po instalaci poměrových měřičů měla problémy s dýcháním, kašlem a rýmou i paní Dana Kučerová z Plzně. Tyto měřiče okamžitě sundala na radu lékařky, když její syn onemocněl leukémií. O tom blíže hovoří Zdeňka Černá, dětská lékařka onkologického oddělení.

Zdeňka Černá: Na vzniku leukémie se podílí celá řada věcí od nejrůznějších genetických příčin, ale chemické látky a to především benzen, může vyvolat vznik teda nádorového onemocnění, přesněji teda i vznik leukémie.

V celé České republice je však několik firem, které dodávají a instalují tyto měřiče. Ne všechny měřiče tedy mohou způsobovat problémy. Tyto dohady uzavírá Svatopluk Krísl z Okresní hygienické stanice v Klatovech.

Svatopluk Krísl: Samozřejmě pro průměrnou zdravou populaci to asi neškodí, tahle bych to možná mohl uzavřít také. Jsou jedinci mezi námi, na který to může působit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu