Nebýt Gagarina byl by sběratel podpisů astronautů zůstal věrný oblasti potápění

19. leden 2022

Kdyby v roce 1961 nevyletěl první člověk do vesmíru, asi by zůstal Jaroslav Navara věrný sbírání předmětů z oblasti potápěčství. Svět pod vodní hladinou ale záhy vyměnil za nekonečný prostor nad námi a za lidi, kteří se do vesmíru dostali.

Už jako kluk začal Jaroslav Navara sbírat vše z oblasti kosmonautiky. Jeho celoživotní vášeň odstartoval Gagarinův let do vesmíru. A tak si tehdy školák Jaroslav vystřihoval články a obrázky  z časopisů. Teprve později, až v 90. letech začal také sbírat autogramy kosmonautů. Na přelomu roku připravil Jaroslav Navara výstavu v havířovském obchodním centru Elán. Lidem připomněl první československé adepty na kosmonauty.

Kartička s věnováním a podpisem Vladimíra Remka

Jaroslav Navara z Havířova dokázal shromáždit více než 550 podpisů lidí, kteří letěli do Vesmíru. Jak sám říká, je  to koníček náročný časově i finančně. O většinu podpisů si musí napsat do vesmírných středisek po celém světě. A zejména podpisy astronautů, kteří při letu zahynuli, jsou velmi ceněné, a tudíž i pro běžného českého sběratele dost drahé.

Spustit audio

Související