Nedělní Noční linka: Jak skloubit mateřství s prací?

9. květen 2021

Jaký je pro ženu návrat po rodičovské dovolené do práce? Co pro vás jako matku, nebo zaměstnavatele bylo nejsložitější? V čem vám rodičovství naopak v přístupu k práci pomohlo?

Dá se role matky skloubit se zaměstnáním? Jaká je šance, že maminka po mateřské sežene nové zaměstnání? Co říkáte na čím dál častější snahu maminek – mít během rodičovské dovolené alespoň částečný pracovní úvazek?

Řada z nás zažila jen několikatýdenní nebo několikaměsíční rodičovskou dovolenou. Mají dnešní české maminky s až čtyřletou rodičovskou výhodu? Nebo jsou pak naopak moc odříznuté od profesní  reality? Jak to funguje jinde ve světě, máte zkušenosti? 

Dnes je Den matek. Slaví se na mnoha místech po celém světě, vzdává poctu mateřství i maminkám samotným. Vychází ale z různých tradic, a tak připadá i na jiné dny. V arabských zemích je v první jarní den, ve Velké Británii čtvrtou postní neděli, u nás druhou květnovou stejně jako v Americe.

Tam ho vyhlásil prezident Woodrow Wilson v roce 1914 na popud Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O devět let později se začal slavit Den matek i v Československu díky snaze Alice Masarykové. Ale ani před sto lety nešlo o myšlenku zcela novou, svátek plodnosti a matek si připomínali už staří Řekové.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.