Nedělní Noční linka: Kdy jste se osamostatnili a přestali být finančně závislí na rodičích?

29. září 2019

Kdy a za jakých okolností jste se osamostatnili a postavili na vlastní nohy? Kdy jste převzali plně odpovědnost za svůj život, svoji existenci i po materiální stránce? Šlo vám to snadno, nebo jste potřebovali pomoc, třeba i radou? Pomáhali vám i dál ze začátku rodiče a nebo jste se museli starat a snažit sami? Jak dlouho by podle vás měli rodiče podporovat finančně své děti?

Asi vás nepřekvapí, že je mnoho mladých lidí, kteří jsou závislí na svých rodičích. Je čím dál více pětatřicátníků žijících stále pod rodičovskou střechou a závislých na rodičovské péči.

Podle sociologů přibývá lidí, kteří nejsou schopni ani ochotni převzít odpovědnost za svoji existenci. Natož potom za existenci někoho druhého. A tak se věk, kdy jdou lidé samostatně bydlet, kdy vstupují do partnerského vztahu a zakládají vlastní domov posouvá výš. Je to podle vás otázka financí a nebo jen vlastní pohodlnosti a nezodpovědnosti?

Postavit se na vlastní nohy a žít po svém, to chce ze začátku zcela jistě dávku odvahy i finanční prostředky. Začíná něco nového a jiného. Teď už vám nikdo nebude dávat peníze, vařit a prát. Musíte si poradit, dělat věci, na které jste předtím nebyli zvyklí. Kdy a za jakých okolností jste se začali starat sami a jak jste to zvládali? A dokdy jste podporovali své děti? Na vaše příběhy se už teď těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Příspěvek k tématu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.