Nejdelší bobová dráha křižuje Králický Sněžník. Vyrostla v Dolní Moravě vedle Stezky v oblacích

19. prosinec 2019

Máte rádi pohádku o Pyšné princezně? Pak jistě znáte scénu, ve které princ Miroslav s princeznou Krasomilou prchají před pronásledovateli a jedou lesem na kládě. A stejný pocit mají nejspíš návštěvníci nejdelší bobové dráhy v Česku, která vyrostla pod Králickým Sněžníkem. Ve středisku Dolní Morava v Pardubickém kraji. Jmenuje se Mamutí horská dráha a prochází jak otevřeným terénem, tak částečně i lesem.

Horská bobová dráha v Dolní Moravě je druhá nejdelší v Evropě. Nachází se na úbočí hory Chlum v části Podbělského hřbetu Králického Sněžníku. Je dlouhá tři kilometry a má převýšení 364 metrů. Jedna z 25 zatáček vás vyveze téměř nad sjezdovku. V ní se bob otočí o 360° ve výšce dvanácti metrů nad zemí. Cestou projedete i podzemním tunelem a počítejte s tím, že si v bobu nad lesními cestami trochu poskočíte.

Bobová horská dráha byla navržena jako přestupní. V bobu se tedy můžete svézt samostatně nahoru nebo se dostat na kopec pomocí lanovky. Při cestě dolů procházíte pokladnou a v případě většího počtu návštěvníků obdržíte pořadový lístek.

Tři kilometry do deseti minut

Sklon bobové dráhy dosahuje v některých místech 30%, takže se bob může rozjet až padesátikilometrovou rychlostí. „Dráha je samozřejmě postavená tak, aby splňovala veškeré bezpečnostní normy a požadavky,“ podotýká Pavel Zigáček z resortu Dolní Morava. „Doba jízdy tedy záleží na zvolené rychlosti. Na tom, jak kdo používá brzdy. V průměru se délka jízdy pohybuje okolo sedmi minut. Dráha je v provozu i v zimě, záleží ale samozřejmě na aktuálním počasí.“

Úsek k nejvyššímu bodu bobové dráhy

Mamutí horská dráha doplnila trojlístek největších zábavních atrakcí Dolní Moravy. Návštěvníci střediska si většinou nenechají ujít zážitkovou Stezku v oblacích ani Mamutíkův vodní park s obřím modelem mamuta. Ten nabízí nejen dobrodružství, ale i řadu informací o přírodě, historii a zajímavostech Králického Sněžníku.

autor: BRA
Spustit audio