Nejdůležitější zboží na světovém trhu? Ropa a pak hned káva

24. březen 2017

Není to tak dávno, co jsem si trochu naivně myslel, že existují dva druhy kávovníku a představují se na obalech kávy. Tedy Coffea (jako kávovník) arabica a Coffea robusta. Až poměrně nedávno jsem z tohoto omylu procitl, neboť jsem na vlastní oči viděl několik desítek druhů kávovníků.

Bylo to při návštěvě botanické zahrady na ostrově Reunion v Indickém oceánu, asi 700 kilometrů od Madagaskaru. Sbírka odrůd různých druhů kávovníků patří k pokladům této botanické zahrady. Je celkem logické, že tuto sbírku mají právě zde, neboť oblast od Madagaskaru až po Mauritius je jedním z center přirozeného výskytu kávovníků.

Na první pohled je vidět, že jednotlivé druhy kávovníku mají něco společného, ale i tak jsou rozdíly velmi patrné. Třeba jenom ve velikosti listů - některé druhy mají lístečky sotva 3 centimetry veliké, viděl jsem ale i druh s listy dlouhými přes 40 centimetrů.

Kávovníky jsou vysloveně africkým rodem, přirozeně se nevyskytují v jiných oblastech světa. V rámci Afriky se nachází několik regionů, kde kávovníky rostou.

Z hlediska pití kávy je nejdůležitější dobře známý druh Coffea arabica. Ten pochází ze severovýchodní Afriky, s největší pravděpodobností z Etiopie a blízkých zemí. Další významná oblast se nachází v západní a střední Africe.

Komerční plantáže kávy se zakládají v tropických oblastech, obvykle v horských a podhorských, velmi často na svahovitém terénu. Kávovníky mají rády velmi vysokou vlhkost vzduchu a mírně zastíněné stanoviště.

Velké plantáže se často zakládají v původním tropickém lese, přičemž se některé stromy ponechají růst, aby poskytovaly kávovníkům lehký či toulavý stín. U menších plantáží to může být i jinak - stín mohou poskytovat vysoké stromy, které se nacházejí na okrajích kávovníkových porostů.

Na kávovníkové plantáži

Samotná lokalita plantáže je velmi důležitá nejenom pro dobrý růst kávovníkových keřů, ale také pro kvalitu plodů. Místní podmínky, včetně půdního druhu, ovlivňují i chuť kávy.

Pěstování kávy, ale i posklizňová úprava a míchání různých směsí, to je docela veliká alchymie. Za jediným šálkem kávy se skrývá mnoho práce různých lidí a životních příběhů, námahy, boje s přírodními živly i obchodních triků a burzovních spekulací.

Hned po ropě se káva považuje za druhou nejdůležitější světovou komoditu, která v mnoha rodinách i pracovních kolektivech začíná den, u mnoha lidí funguje jako záminka k setkávání, k odpočinku i posezení.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio