Nejlepší marmelády světa jsou z Čech. Jejich královna má svou výrobnu na kolečkách

Když se budete někoho ptát na „nejlepší marmeládu“, pravděpodobně se dozvíte, že ji dělá maminka, případně babička. Dost možná to může být pravda, fakt ale je, že na světově uznávanou marmeládovou odbornicí je Blanka Milfaitová. Sama o sobě mluví jako „o holce z lesa, co vaří marmeládu“. Žádná kouzla, žádné čáry. Ale proč je její marmeláda pořád nejlepší, neví.

Její marmelády opakovaně vítězí ve slavné britské soutěži. „Jsou to asi 2 hodiny, co jsme dorazili z Velké Británie, kde jsme byli na mistrovství světa, na marmeládovém festivalu,“ líčí Blanka Milfaitová ve své kavárně v Srní. Přivezla si další zlato a několik stříbrných medailí.

Královna bez školy

Cukrárna Blanky Milfaitové v Srní

Zajímavé je, že tato marmeládová královna nemá žádné speciální vzdělání. Je to čistě její nadšení, které ji žene dopředu a pomáhá vítězit. Možná namítnete, že podobných nadšenců jako je ona, bude pravděpodobně víc. Třeba jim schází jakýsi šestý smysl. Sama neví, čím to je. Žádná tajemství ani rituály v tom prý nejsou, jen ji to prostě baví.

Z kanceláře do lesa

Není to tak dávno, co se v životě Blanky Milfaitové žádné domácí marmelády nevyskytovaly. Dokonce o sobě ani nemohla mluvit jako „o holce z lesa“, protože žila v Plzni a pracovala v kanceláři. Z města se ale přestěhovala do Srní, do domku po rodičích, kde si zařídila kavárnu. V kavárně pekla i své dorty a koláče. A k nim nabízela lokální potraviny. Jenže nemohla sehnat pořádné marmelády. Proto se rozhodla, že si je bude vařit sama.

Marmeláda Blanky Milfaitové

První marmeláda

První byla z broskví a z tamní máty. Hned od začátku to byl úspěch, musela hned vařit další a pak další a další várky. Stačily tak pouhé dva roky na to, aby ze svého šumavského království dobyla celý svět.

Světová vítězství

Její marmelády opakovaně zvítězily ve slavné britské soutěži. Jak to marmeládová mistryně světa dělá? Stačí prý mít nadšení a pracovat s dobrými surovinami, říká ve své kuchyni. Kdo by čekal nějaké výjimečné „marmeládové zařízení“, může být zklamaný. Je to úplně obyčejná kuchyně – odkud ale odcházejí neobyčejné marmelády a džemy.

Žádná expanze, jen kvalita


Blanka‘s Marmalade Show
Marmeládový bar před českým pavilonem.
9., 10., 15., 16., 17. května
(15. května je náš Národní den na Expo)
4., 6., 11., 12., 18., 19., 25., 26. července
3. a 4. října

Výjimečné je i to, že Blanka Milfaitová odolala nabídkám investorů. Nezvyšuje objem výroby, aby pokryla poptávku, ale posiluje exkluzivitu. Pořídila obytné auto a začala vařit přímo tam, kde ovoce roste. Věhlas marmeládové královny je tak silný, že ji oslovili i pořadatelé milánské výstavy Expo 2015, kde bude reprezentovat Českou republiku.

V sedmi víkendech – první je květnový – se budou moci návštěvníci milánského Expa podívat, jak marmeládová královna pracuje. Do budoucna plánuje Blanka Milfaitová i další produkty. Třeba o vlastní čokoládě anebo hořčici.


Rebarborová marmeláda Blanky Milfaitové:

Blanka Milfaitová

1 kg čerstvé rebabory
½ kg čerstvých jahod
100 ml vody
1 vanilkový lusk
500 g cukru
20 g pektinu

Postup:

Rebarboru oloupu, kilo nasekám na kousky velikosti půlek jahod, třeba i menší, přidám půl deci vody, otevřený vanilkový lusk, ze kterého jsem vyškrábla zrníčka (použiju jak zrníčka, tak samotný lusk) a v marmeládové míse přivedu k varu.

Pět minut povařím a přidám půl kila jahod, které předem očistím, umyji a velké maximálně rozpůlím. Promíchám, přidám 500 gramů cukru, do kterého jsem předem vmíchala 20 gramů pektinu. Marmeládu přivedu opět k varu na 3 až 5 minut.

Marmeláda překvapí úžasnou kombinací čerstvě zelené a nádherně rudé barvy a úžasnou vůní. A pamatujme si, ta všechna krása je jen proto, že jsme ji nerozmixovali a následně nerozvařili dlouhodobým vyvařováním tekutiny na unifikovanou mdlou a nevábně vypadající zelenobleděčervenou.

autoři: pek , Patrik Rozehnal