Nejlepší účinek mají přípravky z kanadských brusinek, říká specialista na urologii

1. únor 2017

Infekce močových cest je nepříjemné onemocnění, které postihuje několik orgánů močových cest – močový měchýř, horní močové cesty nebo ledviny. Jaký je průběh nemoci a je možné infekci předcházet? Jaké má následky a jak ji léčit?

Infekci močových cest způsobují většinou bakterie, výjimečně kvasinky nebo virová onemocnění. S bakteriemi žijeme v symbióze, jsou součástí střevní flóry. Mají svou funkci při metabolismu vitamínů. Nemoci způsobují jen tehdy, když máme oslabený organismus. Pokud se bakterie dostanou například na sliznici močových cest, mohou vyvolat infekci.

„Nejčastěji přichází do ordinace ženy a mladé dívky se zánětem močového měchýře. U lehkých zánětů je možné si pomáhat preparáty s obsahem brusinek, pokud zánět ustoupí do jednoho dne, není nutná návštěva lékaře. Je dobré si kupovat preparáty, které obsahují vysokou koncentraci extraktu z kanadských brusinek. Ty mají nejlepší účinek,“ říká doktor Petr Plasgura, specialista v urologii.

Od útlého dětství je potřebná výchova k pravidelnému docházení na toaletu a vedení dítěte k hygieně. Záněty se často vyskytují při těhotenství, menopauze, nebo u žen, které čerstvě prošly porodem. U žen v menopauze existuje souvislost s hormony, u rodiček bývá faktorů více – děloha s plodem tlačí na močový měchýř, který se tak hůř vyprazdňuje.

Mezi akutní záněty patří zánět ledvin, tzv. pyelonefritida. Tehdy je jednoznačně nutná antibiotická léčba trvající minimálně dva týdny. Pacient může být schvácený a mít vysoké horečky. Kromě antibiotik mohou být pacientovi předepsány léky na bolest, u dehydratovaných pacientů je potřebná infuzní léčba. Nejtěžším průběhem je urosepse, což je septické poškození organismu bakteriemi z močového traktu. V tomto případě může dojít až ke smrti pacienta.

Zánět se projevuje vyšší teplotou, třesavkou, bolestmi v podbřišku. V záněty močových cest můžou přerůst i gynekologické záněty. Zánět ledvin může být i nekomplikovaný, pak ho lze při zachycení v začátku léčit i ambulantně, ale to vyplyne až z úvodních lékařských vyšetření.

Ledviny (ilustrační foto)

„Základem je vyšetření moči, její odeslání na kultivační vyšetření, ultrazvukové vyšetření a v případě potřeby vyšetření CT nebo rentgen,“ vysvětluje doktor Plasgura průběh vyšetření.

Extrémy teplot hrají svou roli

„Zvýšený výskyt infekcí pozorujeme při přechodu ročních období ze zimy na jaro a z podzimu do zimy, kdy se lidé oblékají méně než by bylo třeba. U citlivějších lidí se sníženou imunitou nebo u diabetiků, kteří jsou obecně na záněty náchylnější, bývají záněty v těchto obdobích častější,“ popisuje doktor Plasgura.

U diabetiků je obecně snížená jejich obranyschopnost a lékař musí obezřetněji přistupovat k léčbě jakékoli infekce. Jsou ale i další nemoci, které ovlivňují průběh infekcí. Náchylní jsou zejména pacienti s nádorovými onemocněními nebo pacienti po transplantacích.

Při zánětu je potřeba se vyvarovat fyzické práci a delší chůzi. Pacient by měl být v klidu, v teple a pít dostatek tekutin – dva až dva a půl litru denně. Složení tekutin se doporučuje pestré. Polovinu z denního příjmu by měla tvořit čistá pitná voda. Blahodárné účinky má, když je ochucená citronem.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.