Nejlepší zdravotní sestry v kraji si dnes přeberou ocenění

13. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Musí být komunikativní a empatická. Ale také fyzicky zdatná a psychicky odolná. A někdy jí nesmí chybět ani vlastnosti dobré manažerky a diplomatky. Řeč je o povolání zdravotní sestry. Nejlepší z řad těch, které pracují v nemocnicích v Moravskoslezském kraji, dnes přeberou ocenění na galavečeru v Ostravě.

Organizátorka ankety sestra Moravskoslezského kraje letošní vítězky zatím přísně tají. Na slavnostní večer přijdou všechny nominované, i pro ně to tedy bude překvapení. Jedno je ale jisté, nejlepší sestry musejí být odborně hodně na výši. Ale to samotné by nestačilo.

„Když si pročítám ty nominace, jsem úplně překvapená rozsahem jejich aktivit, vzděláním, které si následně doplňují, jejich publikační činností. Ale samozřejmě ten lidský faktor, který spojuje tu sestřičku s ošetřovatelskou péčí, ten je prostě nevyvratitelný,“ podotýká organizátorka Eva Nytrová.

Myšlenka uskutečnit podobnou anketu, která práci sester ocení, vznikla po osobních zkušenostech. Trávila dlouhý čas v nemocnici se svojí maminkou, která bojovala s těžkou nemocí.

„Setkávala jsem se se zdravotními sestrami, které – jak se říká, nebyly zrovna v nejlepší kondici, ale ve větším případě ty, které se nám snažily vypomáhat velmi dobře zvládat těžkou životní situaci,“ dodala Nytrová.

Práce sestry splněným snem

Pro Jitku Coufalovou je práce zdravotní sestry splněným snem. Povolání si vybrala už v první třídě a jako sestra pracuje dvacet let. Poslední dobou je staniční sestrou na dětském oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. Říká, že se jí práce těší zvláště, když přicházejí následující chvíle.

„Když člověk vidí, jak se děti po těžkých traumatických stavech léčí, jak odcházejí, jak se vrací zpátky do svého normálního života, chodí do školy – vysvědčení mají se samými jedničkami... Je to prostě obrovský přínos pro nás, pro zdravotníky, i když ta práce je velmi náročná hlavně po psychické stránce, ale i po té fyzické,“ dodává sestra.

Někteří lidé berou nemocnici jako servis. Očekávají, že se během chvilky uzdraví, aniž by pro to něco udělali. I z těchto důvodů musejí být sestřičky někdy přísné. Jinak to nejde.

„Je důležitá i ta ráznost a je důležitý i ten systém, protože samozřejmě bez toho by na odděleních a ambulancích vznikl chaos. Sestřičky nás pacienty nutí k tomu, abychom akceptovali léčbu jako takovou, která nám byla naordinována. A na druhé straně mají tu lidskost, to srdíčko, které ukáží velmi rády,“ míní Nytrová.

Ve třech kategoriích vítězky vybírala odborná komise, o jedné rozhodovali pacienti.

autor: iha
Spustit audio