Nejpozději zítra musí OSVČ dodat zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích za minulý rok

Pondělí 3. srpna je letos posledním dnem, do kdy musí osoby samostatně výdělečně činné odevzdat zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích za rok 2019. Přehled se běžně odevzdává už v květnu, kvůli epidemii koronaviru ale vláda odložila termín na srpen.

Dokument je možné podat online nebo přes datovou schránku, v případě využití pošty je důležité datum odeslání. Případný nedoplatek je nutné uhradit do osmi dnů od podání přehledu. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimila Sršně zatím přehled neodevzdala asi pětina OSVČ.

Čtěte také

„Za rok 2019 má povinnost odevzdat ten přehled zhruba šest set padesát tisíc osob samostatně výdělečně činných. A pokud se podívám na zhruba týden stará data, tak jich nebylo odevzdáno ještě asi sto padesát tisíc. Pojišťovna může uložit pokutu do výše padesáti tisíc, případně také pojišťovna může uložit zálohu vypočtenou na základě zákonných předpokladů, “ uvedl Vlastimil Sršeň.  

Kromě přehledu pro zdravotní pojištovnu musí podnikatelé nejpozději do 18. srpna odevzdat daňové přiznání a do 18. září přehled pro správu sociálního zabezpečení.

autoři: och , reČRoL
Spustit audio

Související