Nejprve vojenský prostor, teď zábavní park. Milovické Mirakulum pobaví celou rodinu

11. duben 2018
Dopolední host

Mirakulum představuje unikátní rodinný zábavní park, který se rozprostírá na ploše 10 hektarů v Milovicích, mezi Nymburkem a Benátkami nad Jizerou. Nabízí celodenní vyžití s desítkami herních prvků, minizoo i lesní naučnou stezkou v nápaditém provedení se zapojením zeleně a přírody.

Jiří Antoš se k vybudování parku dostal přes svoji profesi, je totiž vyučený a později ještě dostudovaný truhlář. Nejprve 17 let vyráběl nábytek. A když se v této oblasti přestalo dařit, přesedlal na výrobu dětských hřišť.

Když jeho firmě přestaly stačit skladové prostory, koupil celý tankový pluk po sovětské armádě v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku. A k němu levně přikoupil okolní pozemky.

Nápad vybudovat v Milovicích zábavní park přišel poté, co se vyjel na podobnou atrakci podívat do sousedního Německa. „Samozřejmě nás čekala spousta práce. Nejprve bylo potřeba připravit samotný prostor. To nám trvalo asi půl roku. Byla tam spousta základů budov a spousta náletové zeleně. Z té jsme část vykáceli a část použili jako základ budoucího parku,“ vypráví majitel parku Mirakulum Jiří Antoš. S úklidem začali v roce 2010, slavnostní otevření se konalo v září 2012.

Jméno parku vymyslel syn Jiřího Antoše. „Hledali jsme různá složená slova, ale žádné nebylo to pravé. A najednou syn řekl Mirakulum. Je to sice z latinského slova zázrak, ale to nebyl hlavní důvod, proč jsme ho vybrali. Mně se líbí, že se to slovo tak jako kutálí a je takové pohádkové,“ vysvětluje majitel parku.

Tvůrci parku si zakládají na tom, že prezentují Mirakulum jako rodinný park. Snaží se, aby se v něm cítili dobře nejen děti, ale i rodiče. A proto tam pro ně vybudovali pohodlné zázemí. A kromě toho mohou dospělí i na všechny herní prvky.

Jsou vyrobeny především z akátového dřeva. Důvodem je velice dobrá odolnost proti oděru, velmi dobrá stabilita povrchu a odolnost proti dřevokazným houbám. Při stavbě jednotlivých objektů a atrakcí zde pracovali i s recyklovaným stavebním materiálem: betonovými bloky, dlažebními kostkami nebo pneumatikami.

Dominantou je velký dřevěný hrad, který je zároveň emblémem parku. „Sice už dnes není největší stavbou, protože ho rozlohou překonalo lesní městečko. Ale stále je nejfotogeničtější. Navíc je pod ním 160 metrů podzemních chodeb a už dvakrát jsme ho doplnili novinkami, takže je zase o něco atraktivnější než dřív,“ říká Jiří Antoš.

Jiří Antoš

Součástí Mirakula je minizoo, ve které mají kozy, oslíky a podobně, a pak také lesní minizoo, kde jsou k vidění zvířata ze záchranné stanice jako například veverka, jezevec, liška, výr. A kromě toho i daňci a mufloni.

Letos se park po zimní přestávce otevře v sobotu 14. dubna. Otevřený bude jako obvykle od 10 do 18 hodin. Do konce dubna bude otevřeno jen o víkendech, od května po celý týden kromě pondělí. A od června do srpna bude možné do zábavního parku Mirakulum zavítat denně. Zaparkovat se dá zdarma přímo u parku.

Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Antošem!

Spustit audio