Nejslavnější milostné drama má dnes v Ostravě premiéru

18. březen 2011

Romeo s Julií dnes premiérově prožijí svou krátkou lásku na scéně ostravského Divadla Petra Bezruče. Dramaturgická volba padla na slavný titul Williama Shakespeara taky proto, že do souboru nově přibyli mladí herci Pavla Gajdošíková a Michal Sedláček. V netradiční roli chůvy se publiku představí Norbert Lichý.

Shekaspearovo drama je o lásce dvou mladých lidí, která nepřemůže věčný svár dvou ctihodných veronských rodů. Režisérka Anna Petrželková opouští nejen Veronu, ale také prostředí bohatých paláců.

„Vytvořili jsme takovou grotesku sídlištního typu, kde jsme prostředí, ve kterém Romeo a Julie vyrůstají, pojali jako nekonečné a nesmyslné bitevní pole dvou sousedských klanů, kteří obývají jeden panelák,“ popisuje režisérka.

Dramaturgicky na inscenaci spolupracuje Zuzana Dzurindová. „Prostředí, ve kterém jakýsi spor existuje tak dlouho, že už si nikdo ani nepamatuje z čeho vznikl, určitě má dopad i na mladých lidí, na tu další generaci, která je opravdu zmatená, protože nezná důvody. My jsme právě vycházeli i z toho, že nenávist, která kvasí tak dlouho, se stává klaustrofobií, ze které mají ti mladí potřebu uniknout,“ říká dramaturgyně.

Na otázku, zda se v ostravské inscenaci před svou smrtí Romeo a Julie ještě setkají, odpovídá Anna Petrželková s úsměvem: „To jinak ani nejde, to člověk nemůže vydržet. My jsme mysleli, že ne, máme podtitul inscenace ‚Čtyři okamžiky, za které to prý všechno stálo‘, ale v té inscenaci je jich nakonec pět. Opravdu se nakonec v té hrobce setkají a řekla bych, že překvapivě na dlouho,“ říká režisérka.

Dnešní premiéra v ostravském Divadle Petera Bezruče začíná v 19 hodin.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu