Největší adventní věnec v Česku najdete v Oticích u Opavy

6. prosinec 2012

Dvě tuny chvojí, stovky malých žárovek a spousta práce. Tak vznikal pravděpodobně největší adventní věnec v celé republice. Nemůžete si ho nevšimnout v Oticích u Opavy, kde ruku k dílu přiložili téměř všichni - včetně malých dětí ve školce.

Čtyři velké svíce a kdo ví kolik malých dárků zamotaných do větví a chvojí. Hned vedle silnice leží na zemi nová předvánoční atrakce. Adventní věnec a je v Oticích chloubou místních lidí.

Starosta Vladimír Tancík je spokojený, protože se podařilo dotáhnout do konce možná trochu bláznivý nápad. Nikde nenajdete přebytečné obecní jehličí, všechno posloužilo jako stavební materiál.

„Adventní věnec má v průměru18,2 metru, je to měřeno vnějším průměrem. Jak jsme zjistili, český rekord byl15,76 metru. Nejsme oficiálními rekordmany – vzhledem k tomu, že registrační poplatek je poměrně vysoký, rozhodli jsme se, že ty peníze raději použijeme na něco jiného,“ uvedl starosta.

V Oticích nechtěli příliš utrácet za registraci rekordu, a tak to zatím černé na bílém nemají, ale kdo ví. Když vzniká tradice, musí se otočit i nějaká ta koruna. „Pokud seženeme sponzory, možná půjdeme i do té registrace rekordu a uděláme si radost oficiální,“ dodal s úsměvem starosta.

Kdyby si místní obyvatelé měli něco přát, tak určitě to, aby na něj co nejméně sněžilo. V každém případě tady přibyla nová důležitá starost. Tak jako kdysi ponocný rozsvěcoval pouliční lampy, je třeba stejným způsobem pečovat o patřičný počet adventních maxisvíček.

autor: mrk
Spustit audio