Největší daňový únik

29. listopad 2002
Zprávy

Déle než tři měsíce celníci a policisté vyšetřují případ tří miliardového daňového úniku. Podezřelá je pražská společnost Bena, která dlouhodobě patří k největším obchodníkům s pohonnými látkami v České republice. Za mřížemi je první podezřelý. Hlavní aktéři případu však stále unikají. Jak vlastně probíhá vyšetřování a kdo ještě může stát za tímto třímiliardovým daňovým únikem. Dozvíte se z reportáže redaktora ostravské televize Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Už přes tři měsíc probíhá vyšetřování největšího daňového úniku v historii České republiky. Podezřelou je společnost Bena. S ročními obraty nad pět miliard korun patří Bena v čele s jednatelem Milanem Vomelou k největším českým obchodníkům s palivy. Dnes však čelí podezření, že ve druhé polovině devadesátých let dovezla do republiky desítky tisíc tun benzínu a nafty, které na českém trhu rozprodala, aniž by státu odvedla takřka tři miliardy korun na dani. Hovoří majitel a ředitel společnosti Milan Vomela.

Host (Milan Vomela): Já nebudu vám podávat žádný informace, protože zkrátka od toho, já si myslím, že si platíme daně a máme policii, která to řádně vyšetří. Máme celníky, kteří to řádně vyšetří.

Redaktor (Pavel Janošec): Platíme ty daně? Opravdu jste je platil?

Host (Milan Vomela): Jako já si myslím, že každý občan platí daně.

Redaktor (Pavel Janošec): No ne, já mluvím teď o podnikání Beny.

Host (Milan Vomela): Já vám říkám, že k tomu se vyjadřovat nebudu.

Redaktor (Pavel Janošec): A jak se k případu miliardového daňového úniku staví ministr financí Bohuslav Sobotka?

Host (Bohuslav Sobotka): Soudní správa se tomuto vyšetřování věnuje velmi intenzivně a má velký zájem na tom,věc zcela rozkrýt a najít viníky.

Redaktor (Pavel Janošec): Vyšetřovatelé sice obvinili prvního podezřelého, ale jde údajně o muže, který se vznikem tří miliardového daňového úniku nemá nic společného. Jedná se o vyučeného zedníka Leopolda Klimuse, který měl posloužit jako bílý kůň a nechal se zapsat do firmy Venturon Investment. Chtěli jsme zjistit, kdo vlastně tento muž je. Podařilo se nám zastihnout pouze jeho rodinného příbuzného.

Redaktor (Pavel Janošec): Každopádně se stal jednatelem společnosti s ručením omezeným, která má jenom tak mimochodem padesát milionů.

Projev rodinného příbuzného: Ježišmaria jakým jednatelem, prosim vás, on? On s tím jeho chováním? Ježišimaria, to snad ne?

Redaktor (Pavel Janošec): Jednoduše řečeno, Bena je podezřelá z daňového úniku skoro tří miliard korun. Stíhán je ale jednatel firmy, do které Bena podle vyšetřovatelů fiktivně převézt dluh. To se ale nepodařilo. Zástupcům Beny se stíhání vyhýbá. Na otázku, jaká byla Klimusova role v kause Bena a proč je nyní vlastně ve vazbě, nám odpověděl státní zástupce Jaroslav Dolejší.

Host (Jaroslav Dolejší): Měl na sebe převézt určité majetkové hodnoty a tyto hodnoty potom nebyly následně proclené a tím vzniknul celní dluh.

Redaktor (Pavel Janošec): Vyjádření státního zástupce doplníme. Klimus se letos v červenci skutečně zapojil do obchodní transakce mezi Venturonem a Benou. Transakce však nakonec neproběhla. Bena se totiž pokusila Venturonu Investment odprodat zboří, které ve skladu už dávno vůbec neměla. Právní zástupce, majitele a ředitele Beny zaslala redakci Klekánice vyjádření o tom, že se zástupci Beny nebudou do skončení vyšetřování k ničemu vyjadřovat. Zároveň upozornil, že pokud Klekánice poškodí pověst Beny, podá žalobu. Nadále tak zůstává nejasné, jak firma naložila s penězi, o něž podle podezření připravila stát.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , Pavel Janošec
Spustit audio