Největší kauce v dějinách soudnictví

15. listopad 2002
Pod kůži

Největší kauci v dějinách soudnictví navrhli obhájci za propuštění podnikatele Radovana Krejčíře. Ani osmadvacet milionů korun však nestačilo k tomu, aby se vlivný boss dostal na svobodu. Krejčíř je podezřelý, že mimo jiné organizoval nelegální obchody s naftou.

Měl podvést šéfa brněnského fotbalového klubu, v jeho domě byly zadrženy nelegálně držené zbraně, falešné doklady a majetek v řádech miliard korun. Více už v reportáži redaktora České televize Ostrava Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Podnikatele Radovana Krejčíře znal jen málokdo. Až do chvíle, kdy u něj policie v jeho vile v Praze-Černošicích objevila skrytou místnost. V ní, kromě zbrojního arzenálu a luxusních zlatých šperků, nalezla policie také směnky a akcie v hodnotě přes miliardu korun. Vyšetřovatelé našli i důvěrné policejní materiály, poznámky k lidem z tajných služeb a zápisy o korupci vlivných osob. Za vrchní státní zastupitelství k tomuto případu hovoří Jaroslav Dolejší.

Host (Jaroslav Dolejší): Zatím bych se k obsahu materiálu, které byly nalezeny při domovní prohlídce nerad vyjadřoval.

Redaktor (Pavel Janošec): Policie Radovana Krejčíře následně dvaadvacátého července zatkla. Krejčíř skončil ve vazební věznici na Pankráci. Především však policisté ve vile objevili poznámky a dokumenty z nichž usuzují, že podnikatel zorganizoval dovozy pohonných látek, kterými stát přišel na dani nejméně o půl miliardy korun. Informace doplňuje policejní rada Vladimír Machala

Host (Vladimír Machala): Bylo mu sděleno obvinění pro návod a organizátorství neboli účastenství na trestném činu ohledně kauzy N5. Máme takové podklady, takové důkazy, že by ji měl organizovat. O finančním zajištění, jak jsem říkal, to je předmětem šetření,takže k tomu se nemohu vyjádřit.

Redaktor (Pavel Janošec): A jaké je vyjádření Krejčířova advokáta Tomáše Sokola?

Host (Tomáš Sokol): Především usilujeme o to, aby byl klient propuštěn z vazby, protože se domníváme, že vazební důvody tam nejsou. Čekáme, že nám policie dá najevo, z čeho dovozuje, že klient byl ve spojení se subjektem, který se měl údajně během tohoto celního deliktu dopustit.

Redaktor (Pavel Janošec): Radovana Krejčíře hledala policie kvůli podezření z trestné činnosti už v letech 1995 a 1997. Skrýval se tak dlouho, než soud přistoupil na kauci dvanácti milionů korun a on se tak vyhnul vazbě. Po současném Krejčířově zatčení ovšem padla hranice historicky nejvyšší stanovené kauce, který kdy český soud vyměřil. Za Vrchní státní zastupitelství hovoří opět Jaroslav Dolejší.

Host (Jaroslav Dolejší): Šestnáctého října rozhodl Soud obvodního soudu pro Prahu 1 o přijetí kauce, v případě obviněného Krejčíře a kauce byla stanovena na částku dvacet osm milionů korun. V tomhle tom případě jsem v prostředí tedy zaslechl, že se skutečně jedná o největší nabídku kauce a největší přijatou kauci soudem.

Redaktor (Pavel Janošec): I přes tak vysokou sumu za kauci však zůstává Radovan Krejčíř nadále ve vazbě. Zatím mu nepomohla ani čtveřice advokátů, z nichž dva byli v minulosti ministry vlády České republiky. Rekordní osmadvaceti milionovou kauci byl krejčíř připraven okamžitě zaplatit. Státní zástupce však jeho propuštění rázně odmítl.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu