Největším moravskoslezským turistickým lákadlem zůstaly Dolní Vítkovice

25. červen 2022 05:30

Největším lákadlem pro turisty v Moravskoslezském kraji zůstává průmyslový areál ostravských Dolních Vítkovic. Na druhém místě v návštěvnosti za loňský rok je ostravská zoologická zahrada. Oba tyto turistické cíle se zařadily mezi deset nejnavštěvovanějších míst Česka, když obsadily čtvrté, respektive osmé místo.

Vysoký nárůst návštěvnosti zaznamenal Slezskoostravský hrad, do kterého v loňském roce zamířilo více než 102.000 návštěvníků, což je oproti předešlému roku nárůst o 172 procent. Vyplývá to z údajů státní agentury CzechTourism.

Čtěte také

Turistický ruch ve všech svých podobách loni výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, letos lidem do životů vstoupila válka na Ukrajině a nesnadná ekonomická situace, uvedl náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

„I tak pevně věřím, že narůstající zájem turistů se bude i letos nadále zvyšovat. Čísla návštěvnosti za loňský rok nás utvrzují v tom, že kraj má co nabídnout. Máme nádherné technické památky, ale i přírodní krásy s kvalitní sítí cyklotras,“ dodal.

Do Dolních Vítkovic loni zamířilo více než 620.000 návštěvníků, což byl nárůst o 26 procent, přesto je to stále výrazně méně než před pandemií koronaviru. „Rokem 2019 skončilo jakési období hojnosti. Už jsme si naivně mysleli, že útlumem covidu-19 se vše pomalu začne vracet do relativního normálu, ale není to tak. Bohužel. Lidé sahají na úspory, vklady domácností u bank se poprvé za pět let snížily,“ upozornil výkonný ředitel Dolní oblasti Vítkovic Tomáš Šiřina.

Ráj lemurů v Zoo Ostrava

Zhruba desetiprocentní nárůst návštěvnosti měla ostravská zoo, kam zamířilo přes 462.000 lidí. Před pandemií přitom zahradu opakovaně navštěvovalo přes půl milionů lidí ročně. Letos je ale zatím zájem návštěvníků rekordní.

„Obecně se dá říci, že čísla návštěvnosti celkově rostou. Velmi nás to těší a je vidět, že lidé chtějí po pauze vynucené pandemií cestovat a navštěvovat zajímavá místa v tuzemsku. Nicméně je znát, že oblast cestovního ruchu vlivem pandemie a dalších okolností v minulých letech utrpěla,“ uvedl jednatel krajské centrály cestovního ruchu Moravian-Silesian Tourism Petr Koudela.

Vedle přírody láká kraj podle Koudely především technickými památkami, které jsou pro region symbolické. „Propojuje je takzvaná Technotrasa, v rámci které mohou návštěvníci okusit netradiční prohlídky a zážitky. V letošním roce je trasa rozšířena například o unikátní Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici. Věřím, že i tato atraktivita přiláká mnoho návštěvníků,“ doplnil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související