Největším pomocníkem v kuchyni je kvalitní myčka na nádobí

21. říjen 2021

Nejméně zábavná činnost v kuchyni je mytí nádobí. Přenechte tuto činnost myčce na nádobí. Ideální je, pokud myčku přímo zakomponujete do kuchyňské linky. Pořídit si jí můžete i dodatečně jako samostatně stojící. 

Možná jste i vy byli delší dobu doma na home officu, a tak jste domácí kuchyňské práce zvládali tak nějak „během pracovní doby“. Pokud jste začali už znovu docházet do zaměstnání, možná domácí práce nestíháte. Velkým pomocníkem je myčka nádobí.

Rozdělují se na vestavěné a volně stojící a seženete je v šíři 45 nebo 60 cm. Důležité totiž je, jestli myčku přímo zakomponujete do kuchyňské linky, nebo ji samostatně umístíte v místě, kde je přívod vody a odpad. Vybrat si také můžete myčku s ovládacím panelem z venkovní části nebo schovaným uvnitř. Ten mají plně integrované myčky, které na první pohled v kuchyňské lince ani nepoznáte. Na venkovním panelu můžete naopak sledovat, jaká fáze zvoleného programu právě běží.

Nejdůležitější je praktičnost

Prakticky řešený vnitřní prostor, do kterého dokážete umístit větší množství nádobí, je velká pomoc. Ve vnitřním uspořádání jsou standardně tři koše - dolní, horní a koš na příbory. Oblíbené jsou ale myčky, které mají příborovou zásuvku v horní části myčky přímo pod třetím oplachovým ramenem.

Dalším ukazatelem praktičnosti je množství sad nádobí. Myčky šíře 60 cm mají standardně prostor pro 14 sad nádobí, ale některé kvalitní myčky této šířky umožňují mytí až 16 sad nádobí, což je dostatek i pro početnější rodinu.

Silně znečištěné nádobí patří dolů

Dáte nádobí do myčky a jste nemile překvapení, že se pořádně neumylo. Chybou může být, že jste nádobí do myčky umístili nevhodně. Největší teplota při mytí je ve spodní části myčky. Proto je potřeba dát do spodního koše nejvíce znečištěné nádobí. Méně znečištěné hrníčky nebo skleničky se dávají do koše horního, kde je teplota nižší.

Myčka je jeden z nejužitečnějších pomocníků v kuchyni

Důležitý je i dobře zvolený program. Kvalitní myčky mají minimálně 5 mycích programů. Například intenzivní s teplotou vody 70 °C, který je vhodný pro velmi špinavé nádobí. Nejpraktičtější je automatický cyklus, kde se teplota vody pohybuje mezi 45–60 °C. Díky senzorům si tento program dokáže z prvního oplachu zvolit, jak bude mycí cyklus probíhat. Speciální program pro sklo naopak zajistí, že skleničky nebudou mít „čmouhy“ a budou se krásně lesknout.

Problémem také někdy je, že i po skončení mytí je nádobí stále vlhké a jsou na něm kapky. Toto může vyřešit myčka, která se po ukončení mytí sama otevře a umožní tak, aby se vlhkost a pára odvětrala. 

I myčka potřebuje pravidelnou péči a čištění, ale dnes už se prodávají i myčky se samočisticím programem. A je lepší je plnit kapslemi, nebo prášek, sůl a leštidlo dodávat samostatně? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio