Nejvíc Čechů tráví dovolenou tradičně v Chorvatsku. A stále častěji i doma

13. srpen 2014

Až pět milionů Čechů letos stráví dovolenou v zahraničí. V jejich hledáčku je nejčastěji Chorvatsko, Slovensko, Itálie nebo Řecko. Lidé spoléhají hlavně na takzvané last-minute zájezdy, na kterých ušetří i 30 procent z původní ceny. Stále častěji ale lidé tráví dovolenou přímo v Česku. Stoupá zájem hlavně o cyklistiku, chození po horách a narůstá počet dlouhodobých výletů na víc než jednu noc.

Chorvatsko se drží už 11 let na čele žebříčku nejnavštěvovanějších zemí. Výjimkou byl jen rok 2008, kdy oblíbenější bylo Slovensko. Do Chorvatska každoročně míří zhruba 800 tisíc Čechů.

Letos se tam lidé chystají nebo už vydali hlavně po vlastní ose, stejně jako do Itálie a Slovenska. Podle odhadů ÚAMK do těchto destinací vyrazí autem víc než dva miliony Čechů.

Na druhou stranu stoupá i zájem lidí cestovat po České republice. Během letoška chce doma strávit dovolenou až 67 procent lidí. V porovnání s loňským rokem je to nárůst téměř o čtvrtinu. Největším lákadlem jsou už tradičně wellness pobyty.

Češi v této souvislosti dávají přednost kratším dovoleným. Zatímco ještě před pěti lety byl zájem hlavně o čtrnáctidenní pobyty, dnes roste zájem o zájezdy trvající týden nebo maximálně 12 dní. Lidé chtějí ušetřit, případně si dopřejí více kratších dovolených v průběhu roku.

Dovolená za 16 tisíc

Čtyřčlenná rodina vydá za dovolenou nejčastěji 16 tisíc korun. Dovolená po Česku vyjde domácnost v průměru na devět tisíc korun.

Pokud lidé míří do evropských destinací, tak je to částka v průměru okolo 19 tisíc korun. Kdo hledá levnější dovolenou, má na výběr ze tří zemí - Bulharsko, Turecko a Egypt. Tyto destinace zlevnily nejvíc.

Jen za poslední dva roky šli egyptští hoteliéři kvůli tamní politické situaci s cenou dolů dokonce až o čtvrtinu.

Za levnější dovolenou se jezdí i do České republiky. Podle informací Czechtourismu příjezdy cizinců do Česka stoupají. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku tu bylo přes dva miliony zahraničních turistů. Od začátku roku pak skoro čtyři miliony.

Do Česka jezdí za turistikou hlavně lidé z okolních států. Na dovolenou nebo kratší výlet sem ale zavítají také turisté z Číny a Jižní Koreje.

Kde budou Češi trávit dovolenou - podle šetření společnosti Nielsen
autoři: zus , msk
Spustit audio