Nejvyšší radniční věž v Česku přidržuje jen 16 šroubů

1. únor 2016

Jak šel čas, přišla sice o některá svá nej, ale stále přitahuje turisty i místní jako magnet. Řeč je o věži ostravské Nové radnice, která se tyčí nad městem jako zelený maják.

Sice už není nejvyšším vyhlídkovým místem v Ostravě a ani vás na její vrchol nevyveze svého času nejrychlejší a nejdelší výtah v Československu. Přesto však pohled z výšky 73 metrů opravdu stojí za to.

Stejně tak prozkoumání její konstrukce. Kostru věže tvoří kvalitní nýtovaná konstrukce z oceli z Vítkovic. Její plášť, nyní typicky zelený, je z mědi. Její celková výška činí 85,6 metrů a celková váha 155 tun.

„Takovou kuriozitou vyhlídkové věže je, že je přikurtovaná ke střeše radnice jen 16 šrouby. V každém rohu toho čtvercového půdorysu máme takový plát, na kterém jsou čtyři obrovské šrouby a ty drží věž,“ říká průvodce Ostravského informačního centra Jakub Otto.

Radnice se začala stavět v roce 1925 a slavnostně ji otevřeli 28. října 1930. Náklady na stavbu činily 52 milionů korun. Kostru věže tvoří kvalitní nýtovaná konstrukce z vítkovické oceli.

„Radnice je nýtovaná, byla to oblíbená technika Vítkovických železáren. Těmi nýty radnici nejen dávali dohromady, ale velmi často na některých budovách z těch nýtů dělali různé obrazce. Kromě radniční věže jsou nejznámějšími nýtovanými stavbami v Ostravě most Miloše Sýkory nebo plynojem ve Vítkovicích, dnes známý jako Gong,“ dodává Jakub Otto.

Šrouby, které drží věž ostravské Nové radnice. Celkem jich je 16

O stavbě Nové radnice se z důvodu zchátralosti té staré na dnešním Masarykově náměstí vážně uvažovalo už od roku 1912. Hlavním podnětem ale byl až vznik tzv. Velké Ostravy sloučením s okolními moravskými obcemi – Hrabůvka, Mariánské Hory, Nová Ves, Přívoz, Vítkovice a Zábřeh nad Odrou.

Více se o stavbě ostravské Nové radnice dozvíte v dnešním magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo zde - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio