Několikaměsíční zpoždění má přestavba silnice I. třídy na dálnici D48 na Novojičínsku

22. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Letos v létě začala přestavba silnice číslo 48 mezi Rybím na Novojičínsku a Rychalticemi na hranici Frýdecko-Místecka. Za čtyři roky by tudy měli řidiči poprvé projet po dálnici. Jenže stavební firma má už teď skluz. Slibovaná doprovodná komunikace podél dálnice letos hotová nebude.

Stavební firma staví celkem 4 úseky obslužné silnice. Hned u prvního mezi křižovatkou u obce Rybí a vedlejší Libhoští stavba komplikuje život několika lidem.

„Na straně stavby máme tři domy, z nichž jsou obydlené dva. Jejich obyvatelé mají dnes složitější situaci kvůli prodloužení stavby. V současné době jezdí přes staveniště,“ upřesňuje starostka Rybí Marie Janečková (KDU-ČSL).

Cesta bude sloužit hlavně pro dopravu do okolních obcí a v případě uzavření hlavní trasy třeba kvůli nehodě jako objížďka. Hodit se ale bude i během další stavby dálnice. Proto ji stavební firma slíbila dokončit nejdříve. Jenže do původně plánovaného termínu na konci roku to nebude.

„Má to dva důvody. Prvním jsou mimořádně nepříznivé klimatické podmínky. Druhým jsou nepředvídané fyzické podmínky na staveništi, což znamená, že v místě stavby jsme našli plynovod, který tam podle projektové dokumentace neměl být,“ vysvětluje mluvčí dodavatelské firmy Metrostav Vojtěch Kostiha.

I přes skluz v dokončení doprovodné komunikace trvá Ředitelství silnic a dálnic na dodržení původního harmonogramu prací na hlavní trase. „Budou se dokončovat doprovodné komunikace a zároveň se zahájí přestavba už D48 v té polovině, jak bylo předjednáno,“ říká projektová manažerka dálnice D48 Irena Krzyžánková z ŘSD.

„Ono to znamená akorát to, že křižovatkové úseky budou muset zůstat v provazu až do dokončení těch doprovodných komunikací,“ dodává Krzyžánková.

Už teď řidiči na čtyřproudové trase mezi Rybím a Rychalticemi projíždějí na dvou místech krátkými úseky s provozem v jednom pruhu. Od 1. ledna se bude takto jezdit na celé 15kilometrové trase. Hotovo má být za tři roky.

autor: Michal Polášek
Spustit audio