Nekomínové emise. Velké hutě v kraji slibují jejich snížení o desítky tun

5. únor 2020 08:47

Snížení fugitivních emisí o desítky tun slibují obě velké hutě v kraji. Jde o úniky prachu jinudy než komíny. Tedy například při převozu a manipulaci s prašnými materiály. Část těchto ekologických investic přitom jak Liberty Ostrava, tak Třinecké železárny, dokončí už letos.

Za posledních pět let snížily Třinecké železárny množství vypouštěného prachu do ovzduší o 78 procent. Tak strmě už to dolů ale nepůjde. „Někdy od roku 2014 jsme začali s masivním odprašováním a za těch pět let jsme udělali asi 30 projektů. A jsme v tomto sektoru na konci možností. Ale vždycky bude co zlepšovat,“ říká Radim Klimša z odboru životního prostředí firmy.

Aktuálně železárny staví dvě zařízení na snížení prachu, který do ovzduší uniká při zpracování surovin na aglomeraci. „Dohromady by měly snížit zátěž prachu až o 80 tun ročně,“ dodává Klimša s tím, že jde o investice za necelých 800 milionů korun. Zhruba 350 miliony přispěje Státní fond životního prostředí.

Letecký pohled na areál společnost ArcelorMittal Ostrava (někdejší NHKG)

Podobnou cestou jde i ostravská huť Liberty. I ta se zaměřila na snižování tzv. fugitivních emisí. „Tedy emise nekomínové, které vznikají při manipulaci se sypkými materiály. Investice spočívají ve výstavbě tkaninových filtrů, které ročně zachytí další desítky tun prachu. Výstavba bude dokončena v letech 2020 až 2023,“ uvedla mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková. Jde o investice za zhruba půl miliardy korun, na které přispějí i evropské peníze.

Čekání na fond

Podrobnější informace, jak chce Liberty Ostrava dál snižovat své dopady na okolí, zveřejní v průběhu února. I Třinecké železárny oznámily, že v prvním čtvrtletí přijdou se seznamem opatření, které mají vést ke snížení emisí oxidu uhličitého.

„Čekáme také na nějaké podmínky takzvaného modernizačního fondu, který by měl fungovat od roku 2021 a z kterého bychom mohli získat dotační prostředky na podporu těchto finančně náročných akcí,“ dodal Radim Klimša z Třineckých železáren.

autor: iha
Spustit audio

Související