Některá psychiatrická oddělení jsou přetížená. Odborníci to připisují pandemii koronaviru

22. listopad 2021 06:10

Čím dál více dětí i dospělých vyhledává pomoc psychiatrů kvůli pandemii koronaviru. Některá oddělení v kraji hlásí dokonce až padesátiprocentní nárůst. Pacienti často chodí k lékařům kvůli těžkým depresím a úzkostem. Strach mají o své příjmy i vlastní život.

Čtěte také

„Nárůst těžkých depresí za poslední rok, rok a půl je jen na našem oddělení zhruba dvojnásobný,“ popisuje primář havířovského psychiatrického oddělení Michal Samson. Podle něj deprese a úzkosti  u lidí prohloubila právě pandemie koronaviru.

„Celospolečenský tlak, nejistota, obavy o existenci – to vše se na psychických funkcích odráží. Ale pokud si vezmeme třeba pacienty trpící schizofrenními onemocněními, tak ti byli v době uzávěr vcelku spokojení, protože byl větší klid v ulicích,“ dodává Samson.

Havířovské psychiatrické oddělení má nově dvojnásobek lůžek, kapacitně tedy pacientům stačí. Horší je to ale s ambulantní péčí. „Tam je na nás tlak letitý, trvá a lepší to v nejbližších letech nebude. Nicméně se snažíme rozšířit služby klinických psychologů, takže chceme zvýšit počty ambulantních psychoterapeutických skupin,“ říká primář.

Čtěte také

Větší příval pacientů spojený s pandemií koronaviru pociťuje i psychiatrické oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. „Snažíme se stíhat, ale tlak je obrovský. Jak do ambulantní péče, tak na lůžkové kapacity,“ potvrzuje staniční lékařka Jana Schwarzová.

Pomoc odborníků kvůli pandemii koronaviru podle Schwarzové často vyhledávají i děti. „Máme část dětské psychiatrie a tam je nárůst opravdu enormní, obzvlášť v adolescentní populaci,“ dodává Schwarzová.

Větší příval pacientů naopak nepociťuje Psychiatrická nemocnice v Opavě. Podle ředitele Zdeňka Jiříčka k nim chodí stále stejný počet nemocných.

Spustit audio