Některé moravskoslezské nemocnice už kvůli covidu zakazují návštěvy

19. říjen 2021

Některé nemocnice v Moravskoslezském kraji kvůli zhoršování epidemické situace zakázaly návštěvy. Už od dnešního dne platí až to odvolání plošný zákaz návštěv například v Městské nemocnici Ostrava (MNO), od středy se pak návštěvám uzavře třeba nemocnice Frýdek-Místek či Havířově a o den později i Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, zjistila ČTK.

„V souvislosti s aktuální zhoršenou epidemickou situací platí od úterý 19. října až do odvolání plošný zákaz návštěv na všech lůžkových stanicích, v Léčebně dlouhodobě nemocných i v Domě sociálních služeb Městské nemocnice Ostrava,“ uvedla mluvčí MNO Andrea Vojkovská. Dodala, že zákaz návštěv se netýká otců u porodu, pacientů v terminálním stadiu onemocnění a pacientů s omezenou svéprávností. „Návštěvy nezletilých pacientů na oddělení Dětského lékařství a na stanici šestinedělí budou povoleny po dohodě s ošetřujícím personálem,“ řekla mluvčí.

Čtěte také

Už od pondělí platí zákaz návštěv na Oddělení dlouhodobé následné péče nemocnice ve Frýdku-Místku, od středy pak budou návštěvy zakázány v celé nemocnici. Výjimku ze zákazu mají pouze otcové na novorozeneckém oddělení a zákonní zástupci na dětském oddělení. Od středy se zákazem návštěv počítá i havířovská nemocnice. „Naše nemocnice si nemůže opět dovolit uzavřít obory péče a lůžkové stanice zejména pro akutní pacienty, které slouží pro celý okres Karviná, některé specializované potom i pro okres Frýdek-Místek. Tímto opatřením riziko zavlečení nákazy na oddělení významně omezíme, v případě standardního režimu návštěv do nemocnice zavítá denně několik desítek návštěvníků,“ řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong. Výjimkou jsou podle něj návštěvy u nezletilých pacientů, pacientů v terminálním stadiu či blízký člověk u porodu. Tyto návštěvy ale musí mít testy. Podobné situace nastane od čtvrtku rovněž ve FNO.

Například krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku, kde je situace mezi moravskoslezskými okresy nejlepší, zatím zákaz návštěv neplánuje. Podle mluvčího Jiřího Krušiny ale nemocnice vyzývá všechny, kdo do nemocnice míří, aby dodržovali platná hygienická opatření. Stejná je situace i v další krajské nemocnici v Karviné. Podle mluvčí Věry Murínové ale nemocnice situaci monitoruje a není vyloučeno, že v následujících dnech k omezení návštěv rovněž přistoupí. Také Slezská nemocnice v Opavě zatím návštěvy nezakázala a spíše apeluje na dodržování hygienických opatření. Pokud by se ale situace dále zhoršovala, není vyloučeno, že od pondělí k zákazu rovněž přistoupí. Ani krajská nemocnice v Třinci zákaz návštěv aktuálně nařízený nemá.

Čtěte také

Podobná je situace v nemocnicích ze skupiny Agel – v Českém Těšíně na Karvinsku jsou návštěvy omezeny a musí se předem objednat u staniční sestry, k pacientovi může vždy jen jeden člověk. „V Nemocnici AGEL Podhorská platí v současnosti omezení návštěv. Návštěvy pacientů a uživatelů sociální služby budou umožněny na základě individuální domluvy s přihlédnutím k aktuální situaci na oddělení a pouze za podmínky, že návštěvník nejeví žádné příznaky onemocnění covid-19,“ řekl mluvčí Adam Knesl. Dodal, že bez omezení návštěvy fungují ve zdravotnických zařízeních v Novém Jičíně, Ostravě a Třinci-Podlesí.

Moravskoslezský kraj je na tom s nakaženými covidem-19 nejhůře v zemi. Za pondělí podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) přibylo v kraji 498 nově nakažených. Hodnota sedmidenní incidence vzrostla na 171,9 nakažených na 100.000 obyvatel.

zdroj: ČTK
Spustit audio