Některé nemocnice se po měsících odkladů pustily do plánovaných modernizací

13. květen 2021 18:13

Některé nemocnice v Moravskoslezském kraji se konečně mohly pustit do odkládaných modernizací. Z obav, aby měly dostatek kapacity pro nemocné s covidem, totiž nepustili na klíčová oddělení dělníky. Až o rok například odložila rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun ostravská městská nemocnice. Čekala na dobu, až podmínky umožní postupné stěhování různých oddělení tak, aby nedošlo k ohrožení péče.

Pavilon E2 v areálu ostravské městské nemocnice je vůbec nejstarší, z 20. let minulého století, dosud bez žádné větší opravy, v havarijním stavu jsou tu třeba rozvody vody i elektřiny.

„Původně byla rekonstrukce pavilonu E2 naplánovaná už na jaro loňského roku. Město se ji ale rozhodlo odložit, aby zachovalo maximum kapacity nemocnice pro péči o pacienty s onemocněním covid-19,“ vysvětluje mluvčí nemocnice a ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Čtěte také

V nemocnici museli loni několikrát navýšit počet lůžek pro pacienty s covidem, v lednu jich tu leželo skoro 140. Dnes počet hospitalizovaných s covidem klesl a třicet a tak mohli do areálu pustit dělníky.

„Pacienti po dokončení úpravy jistě ocení vlastní sociální zařízení v každém pokoji, nové interiéry i kompletně klimatizované prostory,“ dodává Vojkovská.

Také Fakultní nemocnice Ostrava nemohla kvůli pandemii uskutečnit všechny naplánované stavební akcie kvůli tomu, že nemocnice prostory potřebovala pro pacienty s covidem a některé opravy komplikovalo to, že firmy a projektanti neměli do nemocnice přístup.

„Jmenovitě bych uvedla například projekt rekonstrukce centrální kuchyně, stavby lékařské knihovny, nebo rekonstrukce jednotek intenzivní péče na klinice anesteziologie,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Kde covid modernizaci nezastavil

Třeba v nemocnici Ostrava-Vítkovice mohla modernizace pěti pavilonů za 50 milionů korun pokračovat podle plánu. „Jedinou investicí, kterou musela nemocnice o pár měsíců odložit, bylo pořízení nových monitorovacích systémů na ARO a JIP z důvodu plné obsazenosti a potřeby zachovat nejnáročnější péči v maximálních kapacitách,“ říká mluvčí nemocnice Adam Knesl.

Některé modernizace sice pandemie koronaviru pozdržela, jiné ale zřejmě urychlí. „Pandemie nám ukázala akutní potřebu rekonstrukce a zvětšení urgentního příjmu, na kterém by měla vzniknout nová důležitá část naší nemocnice,“ dodává mluvčí krnovské nemocnice Jiří Krušina.

Spustit audio