Některé nemocnice skončily s testováním samoplátců. Zdravotníci už tam nestíhají

25. listopad 2021 10:42

V některých nemocnicích v Moravskoslezském kraji přestali testovat na covid samoplátce. Je to kvůli velkému vytížení nemocnic s rostoucím počtem nakažených koronavirem. Třeba v Třinci tak lidé, kteří PCR testy potřebují, musí jezdit do deset kilometrů vzdáleného Českého Těšína. PCR testy lidé musí mít třeba pro některé cesty do zahraničí nebo neočkovaní při příjezdu z rizikových zemí.

Čtěte také

Pan Daniel ze správy nemocnice zprovozňuje plynový ohřívač v testovacím stanu za branou nemocnice, od rána se tu zdravotníci nezastavili. „Jdu to zkontrolovat ještě z druhé strany, jestli tam něco nepotřebují,“ říká a míří k novému odběrovému místu, které tady přidali, aby nápor na testování zvládli.

„Zezačátku byla kapacita odběrového stanu nastavena na 156 osob denně a minulé pondělí jsme provedli téměř 480 testů. Takže každý si sám může spočítat, kolik občanů přišlo bez registrace. Snažili jsme se uspokojit opravdu všechny, ale valila se na nás kritika objednaných osob, že musejí čekat,“ řekla mluvčí třinecké nemocnice Irena Nožková.

Čtěte také

Ingrid Adamcová už do počítače zadává dalšího zájemce o testování. Na preventivní testy tu přitom přicházejí i lidé, kterým je pojišťovna neproplácí. „Nemají nárok, přesto si udělají rezervaci. A my je tudíž nemůžeme setřít, protože jsou samoplátci a ty stírají stany nejblíže v Českém Těšíně,“ upozorňuje Adamcová.

Samoplátců nechodí mnoho, ale vyhovět jim tu už nemohou. I vybírání peněz je další čas navíc, vysvětlují zdravotníci. „Kapacita není možná to všechno pojmout. Se samoplátci je spojená větší administrativa a opravdu tady na to není prostor ani personálně a ani kapacitně,“ dodává Ingrid Adamcová.

Také v Podhorské nemocnici Bruntál navýšili testovací kapacitu. Ani tady ale na samoplátce teď čas nemají. „Z důvodu enormního nárůstu počtu pacientů indikovaných lékaři či hygienou musela pro tuto skupinu vyčlenit veškeré testovací kapacity. Jakmile vývoj epidemické situace dovolí, opět bude tato služba pro samoplátce k dispozici,“ dodává mluvčí podhorské nemocnice Adam Knesl.

Spustit audio