Některé obce budou i letos přidělovat bezúročné půjčky na opravy domů a bytů

16. únor 2023 06:20

I v době vysoké inflace je možné získat půjčku s nulovým úrokem. Některá města a vesnice udržují Fondy rozvoje bydlení. Jsou to peníze, které obce velmi levně půjčují ze svého rozpočtu hlavně na opravy domů a bytů. Někde je poptávka velká, v mnoha případech se ale tyto fondy pro nezájem zrušily. Jako třeba v Moravskoslezském kraji.

„Vyměnili jsme okna, udělali zateplení domku a fasády,“ pochvaluje si jedna z obyvatelek Chlebičova u Opavy. Pomoc obecního fondu využila už několikrát. A bez velkého papírování. „Něco se tam musí doložit, ale to je všude. Splácení se dá zvládnout v pohodě,“ dodává.

Letos tato malá vesnice rozdělí mezi zájemce téměř 700 tisíc korun a zvýší maximální částku pro jednoho na 150 tisíc na menší rekonstrukce. Peníze loni dostali všichni, kteří podali žádost.

„Stavební úpravy jsme ještě nově rozšířili o vytápění. To znamená, podporujeme také koupi nového kotle, instalace fotovoltaiky na rodinných domech a podobně,“ říká starostka Chlebičova Zuzana Kašná (SNK). Odhaduje, že i letos se fond rozebere a je možné do něj ještě nějaké obecní peníze přidat. „Myslím si, že je to velmi velkorysá možnost,“ dodává.

Současná ekonomicky složitá doba těmto výhodným půjčkám současně ale také nepřeje. I proto naopak v Petrovicích u Karviné už obecní fond rozvoje bydlení nemají, potvrdil jinou zkušenost tamní starosta Marian Lebiedzik (nez.). Domácnosti teď podle něj více obrací každou korunu. „Nebudou se chtít zadlužovat a budou řešit trošku jiné problémy než zápůjčky, i když bezúročné,“ upřesnil.

Kvůli nezájmu zrušily tyto fondy i města. Například Frýdek-Místek. Takzvané návratné finanční výpomoci se drží hlavně tam, kde mají tradici a kde přečkaly i období, kdy byla poptávka menší.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související