Některé školy v Moravskoslezském kraji se připravují na povinné testování

25. říjen 2021

Na některých školách v Moravskoslezském kraji začaly dnes podzimní prázdniny. Ředitelé se rozhodli je o dva dny prodloužit kvůli zhoršující se pandemické situaci v kraji. I přesto budou mít učitelé některých škol plné ruce práce. Už za týden je čeká totiž povinné testování žáků. Pro mnohé je to šibeniční termín.

„Nesouhlasím s tím, jak ty kroky jdou pomalu. Máme být informováni dopředu a mít jasná pravidla. Teprve jsme se dověděli o nějakém pravidlu testování, ale problém je, že s námi nikdo nekomunikuje,“ říká ředitel Základní školy Vrchní v Opavě Roman Podzemný.

Ředitel ale nic neponechal náhodě. Momentálně má v karanténě šest tříd. Proto nečekal na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a sám si zařídil testování po podzimních prázdninách.

„Máme objednané PCR testy, které lze uhradit ze zdravotního pojištění, protože každé dítě má nárok na dva testy měsíčně. Samozřejmě testování po devíti dnech karantény, kterou jim teď vytvoříme, smysl má. Myslím, že minimálně měsíc bychom mohli fungovat dál,“ dodává Podzemný.

Čtěte také

Například na Základní škole Komenského v Ostravě-Porubě ale z možného testování nadšeni nejsou. Podle ředitelky Renáty Fialové mají minimum času ho připravit. I tady začaly podzimní prázdniny už od pondělí. „Je to šibeniční termín. Budeme teprve počítat, kolik máme k dispozici testů, protože stát nám zatím žádné testy neposlal,“ říká ředitelka.

Pro školu je navíc i problematické, pokud dorazí testy od státu v tomto týdnu. „Protože jsme organizaci tohoto posledního týdne plánovali v srpnu, tak zaměstnanci mají už naplánované dovolené. Bude problém, kdo zruší dovolenou a přijede speciálně kvůli výběru testů,“ dodává.

Ředitelka navíc i nesouhlasí s respirátory pro neočkované učitele. Těch je na škole asi pět procent. „Problém učit s respirátorem mají úplně všichni. Všichni jsme si to zažili,“ připomíná Fialová.

Moravskoslezský kraj zatím žádné informace od státu o dodávce testů nemá. Podle náměstka hejtmana Stanislawa Folwarzcného (ODS) jsou ale připraveni je případně do dvou dnů rozvézt.

Spustit audio

Související