Někteří lidé po covidu mají nárok na lázně. První z nich se začali léčit i na Jesenicku

4. únor 2021

Některé lázně v Česku nabízí lidem po vážném průběhu onemocnění covid-19 léčebný pobyt. Plně ho v odůvodněných případech hradí zdravotní pojišťovny. Umožňuje to diagnóza, která se váže na komplikovaný zápal plic. První pacienty začaly v těchto dnech přijímat i lázeňské areály v Lipové Lázních a v Jeseníku.

Josef Čekanský z Frýdku-Místku covidem onemocněl v půlce listopadu. S oboustranným zápalem plic skončil v nemocnici. „Nejhorší byla ta dušnost. Člověk se tak dusí, že se ani nemůže nadechnout,“ říká.

Čtěte také

Stále se ale nemůže vrátit do formy. I proto řidič autobusu neváhal a využil nabídky jet do lázní. „Práce neschopný jsem už víc než dva měsíce. V práci určitě nejsou nadšení, ale bohužel, zdraví je jen jedno,“ dodává pan Čekanský.

Tento týden přijeli do Schrothových lázní další pacienti se stejnou diagnózou a jednatel společnosti Michal Dyntera počítá s tím, že jich ještě přibude. „Máme další rezervace, zájem určitě je. Ale pacient musí být nastoupen nejpozději do čtyř měsíců po hospitalizaci,“ upozorňuje.

Asi desítka pacientů po prodělaném covidu se léčí i v nedalekých Priessnitzových lázních v Jeseníku. Poptávka tam roste i mezi samoplátci. „Jednak ti, kteří neměli těžký průběh, přesto cítí, že je tam nějaké postižení. Mají třeba kašel trvající několik týdnů po prodělaném covidu, ale i pacienti, kteří mají po covidu psychické potíže, těch je také hodně,“ uvedl hlavní lékař lázní Jaroslav Novotný.

Na krátkodobý pobyt mohou lidé využít i státem podporované vouchery, jejíž čerpání chce ministerstvo pro místní rozvoj prodloužit.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související