Nemocnice kvůli covidu omezují další péči a ruší odložitelné operace

1. prosinec 2021 11:47

Ostravská fakultní nemocnice pozastavila veškeré odložitelné operace. Nemocnice v Krnově jde ještě dál, když poprvé od počátku pandemie musí omezit i ambulantní péči.

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) teď pacienty, kterých se pozastavení operací týká, obvolává. K rušení operací nemocnici nutí nárůst pacientů s covidem. O ně se musí starat více personálu a i ten začíná nemocnici chybět. Z důvodu nemoci či péče o dítě teď není v práci přes 200 zdravotníků, hlavně sester.

„Operativu jsme utlumovali postupně. Teď musíme uzavřít další jednotku intenzivní péče, tentokrát metabolickou, a tato lůžka uvolnit pro covid pozitivní pacienty, kteří denně přibývají,“ říká mluvčí FNO Petra Petlachová.

Čtěte také

Kvůli vysokému počtu pacientů nakažených covidem-19 omezuje už i ambulantní péči Krajská nemocnice v Krnově. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Jiřího Krušiny nemocnice nyní zažívá nejtěžší chvíle od počátku pandemie a dočasně nepřijímá ani pacienty s těžkým průběhem covidu.

„Vedení nemocnice rozhodlo o zastavení veškeré neakutní péče a poprvé od začátku pandemie omezilo i ambulantní provoz. Lidé, kteří mají naplánováno preventivní vyšetření na příští týdny, by si měli telefonicky ověřit, zda budou ošetřeni, případně si musí domluvit jiný termín,“ uvedl Krušina.

Není místo ani pro vážné případy

V Krnově nyní pečují o 90 pacientů s koronavirem a další, kteří se tam po prodělání tohoto onemocnění zotavují. Noví pacienti s covidem navíc stále přibývají, jen za poslední dva dny nemocnice přijala k hospitalizaci přes 20 lidí nakažených koronavirem.

Nemocnici podle mluvčího docházejí covidová lůžka, a to i pro pacienty v nejtěžším stavu. „Všechny zdravotníky přesouváme na pracoviště, kde se poskytuje akutní péče. Tu budeme schopni zajistit i nadále. V úterý a dnes jsme přestali přechodně přijímat pacienty s nejtěžším průběhem onemocnění covid-19. Ty musí rychlá záchranná služba převážet do jiných nemocnic. Máme bohužel plno a musíme se postarat o pacienty, u kterých se průběh onemocnění zhorší,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Podle něj je navíc nemocnice personálně oslabená, protože jí chybí přes 80 zdravotníků, kteří mají ošetřovné nebo jsou v pracovní neschopnosti.

autoři: Iva Havlíčková , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související