Nemocnice Motol potřebuje nutně půjčku na opravy

4. červen 2003
Pod kůži

Krátce poté, co lékaři odnesli malého chlapce z rentgenu, spadl strop. Na balkóny už se léta nesmí vstupovat a havárie topení a vody jsou na denním pořádku. Špičková dětská nemocnice v Praze Motole nutně potřebuje rekonstrukci. Potřebné 4 miliardy 200 milionů korun si chce nemocnice půjčit a ručit za úvěr má stát. kdo ale zaručí, že bude tak obrovská částka vynaložena efektivně? Nepůjde tak zvaně jen o házení peněz do černé díry?

Motolská nemocnice byla postavena před třiceti lety. Od té doby Ministerstvo zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem, uvolnilo na dostavbu a opravy miliardy korun. Investovalo však převážně jen na dostavbu tak zvaného modrého pavilonu pro dospělé a údržba dětské nemocnice se zanedbávala. Zkušenosti z dnešním katastrofálním stavem dětské nemocnice popisuje zdravotní sestra dětské chirurgie.

Projev zdravotní sestry: Foukal vítr, vlastně byla bouřka. Ty okna nám vylítávaly a jedno okno nám vylítlo tak, že nešlo už zavřít, a my jsme si museli pozvat opraváře a jak nám to zavírali, tak to okno prasklo a v podstatě jsme museli potom přestěhovat děti, které byly na těch dýchacích přístrojích.

Sestru doplňuje vedoucí lékař dětské hematologie Jan Starý.

Jan Starý: Prožil jsem výměnu stropů v Motolské nemocnici poté, co se dostavěla, a teď prožívám pravidelný problém s praskáním stoupaček s haváriemi.

Podle Jana Jandy, přednosty dětské Motolské kliniky, je topení v podlaze často nefunkční. Topí se málo, z toho důvodu se přidávají přímotopy a pak je přetížená energetická síť. Postupující devastace zařízení tak donutila nové vedení nemocnice situaci rázně řešit. Aby zjistilo, jakou sumu bude muset vynaložit do rekonstrukce, vyhlásilo vedení nemocnice výběrové řízení na projektanta, který měl vypracovat studii. V něm zvítězilo konsorcium firem Domy a LT Projekt, které nabídlo, že zakázku zpracuje za sedm a půl milionu korun, což byla nejnižší nabídka. Jenomže poté se objevily informace, které důvěryhodnost výběrového řízení zpochybnily. To vysvětluje ředitel Motolské nemocnice Miroslav Ludvík.

Miroslav Ludvík: Tam došlo k tomu, že sekretářka když přepisovala výsledky výběrového řízení, tak u dvou firem napsala stejné IČO. Samozřejmě příště si musím dávat větší pozor na to, co podepisuji.

Linda Bendová: O tom, že bývalý jednatel této firmy je policií stíhán za to, že přijal úplatek při jiném výběrovém řízení, jste věděl?

Miroslava Ludvík: Vůbec.

Přes všechny pochybnosti zůstává výběrové řízení v motolské nemocnici platné. Ovšem suma 4,2 miliardy korun, která je podle závěrů studie nutná k opravě nemocnice, vzbudila všeobecnou kritiku. Oponenti argumentují tím, že je zde celá řada jiných nemocnic, které také potřebují pomoc. Hovoří senátorka a bývalá ředitelka Motola Helena Rögnerová.

Helena Rögnerová: Částka čtyři miliardy je podle mě přehnaná a navíc cesta úvěru je špatná cesta, protože to bychom potom mohli schvalovat všechny další nemocnice, školy, všechny instituce, které mají problémy.

Jaký názor má současná ministryně zdravotnictví Marie Součková?

Marie Součková: Já udělám vše pro to, aby tyto peníze, které přijdou do motolské nemocnice, byly veřejně kontrolovány, byly účelně vynaloženy.

Žádost o čtyřmiliardový úvěr Parlament odročil na září. Do té doby musí ministryně zdravotnictví předložit novou koncepci řešení dětské zdravotní péče pro celou Českou republiku.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec , Linda Bendová
Spustit audio

Více z pořadu