Nemocnice se kvůli rostoucímu zájmu snaží zvýšit kapacity očkovacích míst

3. prosinec 2021 09:47

Zájem o očkování proti covidu v Moravskoslezském kraji v posledních dnech roste. Hlavně o třetí dávky. Nemocnice se proto snaží zvýšit kapacity očkovacích míst. Třeba v Opavě se od příštího týdne bude nově očkovat i v tamním Školním statku. Někde otevření dalších center vázne na nedostatku personálu. Na vakcínu v kraji přitom aktuálně čeká asi 16 a půl tisíce lidí.

Před velkokapacitním očkovacím centrem na Černé louce v Ostravě se včera tvořily fronty, zatímco v září tu chodily sotva stovky lidí denně. Třeba tuto středu jich přišlo 1700, nejvíce pro 3. dávku.

Čtěte také

Třeba ve Frýdku-Místku teď očkují proti covidu asi 600 lidí denně, přímo v areálu nemocnice. Zájem v posledních dnech převyšuje zájem možnosti tohoto očkovácího místa. „Bohužel jsme museli zastavit očkování pro neregistrované, abychom mohli zajistit hladký průběh očkování a netvořily se nám fronty,“ říká mluvčí frýdeckomístecké nemocnice Jana Březinová.

„Chtěli bychom vytvořit nové očkovací místo pro neregistrované. Podmínkou však je posílení zdravotního personálu, protože ho nejsme schopni pokrýt z vlastních zdrojů,“ dodává Březinová s tím, že podrobnosti bude nemocnice řešit s městem dnes na krizovém štábu.

Nové místo v Třinci

Nové očkovací místo budou otevírat i v Třinci v centru města. Zvýší tak kapacitu očkování. „Zahájení provozu předpokládáme během příštího týdne. O vakcinaci je nyní docela velký zájem. Na blížící se víkend jsme proto rozšířili pracovní dobu a budeme očkovat v posluchárně naší nemocnice od 7 do 18 hodin,“ doplňuje mluvčí třinecké nemocnice Irena Nožková.

Zdravotníci z nemocnic přitom potvrzují, že očkování chrání před těžkým průběhem covidu. „Ti pacienti, kteří přijdou, třeba mají lehké příznaky, tak sjedou do těch komplikovaných. Ale opravdu jsou to neočkovaní lidé, kteří mají takové závažné komplikace,“ říká Jarmila Dostálová, náměstkyně pro zdravotní péči frýdeckomístecké nemocnice.

Spustit audio

Související