Nemocnice v Orlové přestane za dva týdny přijímat nové pacienty na internu

30. květen 2019

Od poloviny června přestane nemocnice v Orlové přijímat nové pacienty na internu. Od letních prázdnin pak začne stěhování. Potvrdil to náměstek hejtmana. Nemocnici vlastní kraj a rozhodl se, že některá oddělení v Orlové zruší a přemístí do okolních nemocnic. V nemocnici chce zřídit léčebnu dlouhodobě nemocných. Proti tomu protestovali pacienti, lékaři i zdravotníci.

Pětasedmdesátiletá paní Ludmila se při zmínce o nemocnici hned rozčílí. Z dojíždění za lékaři do okolních měst má strach. „Je to komplikace a dvakrát jsem už v autobuse spadla,“ říká.

Orlová bude po kraji chtít, aby zaplatil seniortaxi, které bude pacienty vozit do nemocnic v Havířově a Karviné. Starosta Miroslav Chlubna (Nezávislí) bude po hejtmanství žádat minimálně 100 tisíc korun.

„Svým rozhodnutím zničili něco, co bylo funkční. Přece nemůžu udělat to, že já jsem něco zavinil, ale ty to město zaplať. Teď bojuji za lidi z Petřvaldu, za lidi z Doubravy, protože to jsou naše spádové obce. Mohl bych jmenovat i Dětmarovice, ti lidé jsou ve stejné situaci,“ upozorňuje starosta.

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) už slíbil, že kraj vylepší autobusové spojení mezi Orlovou a nemocnicemi v okolí. Změny jsou ale podle něj nutné.

„Měli jsme na třinácti kilometrech tři interny, které byly s personálem taktak. A tady se jedná hlavně o to personální zajištění a příjemný počin přitom je zlepšení hospodaření nemocnice,“ dodává náměstek.

Jenže podle aktuálních informací z kraje kvůli změnám v nemocnici už podalo výpověď sedm lékařů a tři desítky zdravotníků.

autor: ada
Spustit audio

Související