Nemocnice vyslyšela kritiku. Pacientům slibuje lepší jídlo

20. srpen 2012

Městská nemocnice Ostrava se rozhodla změnit zaběhaný systém. Už nebude nakupovat jídlo od externích dodavatelů. Nyní proto zařizuje kuchyň, najímá kuchaře a už za měsíc začne stravování pacientů i zaměstnanců zajišťovat sama. Vedení nemocnice slibuje, že jídlo bude chutnější než v současnosti, kdy si na něj strávníci často stěžují.

Paní Alena zabalená do typického nemocničního županu míří pro něco dobrého do bufetu. V Městské nemocnici Ostrava se léčí už dva týdny. A jídlo, které jí přinášejí na pokoj, často ani nedojí, a pak má hlad.

„Třeba včera bylo nějaké zeleninové rizoto, to se nedá jíst. A polévka z žemlí. V životě jsem nic takového neslyšela. Nic tam neplavalo, bylo to takové žluté. No, byla jsem i v jiných nemocnicích, kde vaří mnohem líp,“ poznamenala paní Alena.

Vedení nemocnice už kritiky na kvalitu jídla nechce slyšet. A tak se rozhodlo, že vypoví smlouvu s externí firmou, najme vlastní kuchaře, na které bude moct snadněji došlápnout a začne vařit sama. Všem strávníkům se uleví, věří ředitel nemocnice Tomáš Nykel.

„Strava je jedním z elementů, které podporují uzdravení pacienta. Je to jednak o psychické pohodě, jednak o vyváženosti stravy a součástí té psychické pohody pacienta je i chutná strava. Takže i toto byl jeden z aspektů, proč jsme se rozhodli vařit si vlastními silami. A pochopitelně je to i ekonomický efekt, očekáváme úsporu tři až čtyři miliony ročně,“ dodává ředitel.

Kromě lepšího jídla chce nemocnice pacientům nabídnout i více zábavy. A razit tak heslo, že i smích léčí. Bude jim promítat filmy nebo zvát na besedy zajímavé hosty.

autor: iha
Spustit audio