Neplachovice u Opavy mají novou školku z obytných kontejnerů

6. únor 2023 12:28

Za pouhý půlrok je možné vymyslet a postavit mateřskou školu. Dokazuje to příklad z Neplachovic u Opavy. Obec využila systém obytných kontejnerů, které firma přivezla už předem připravené. Díky tomu se podařilo stavbu výrazně zkrátit. Bylo to ale přitom nouzové řešení, protože jinak by obec přišla o peníze od státu.

Školka i velká herna kousek vedle je poskládaná z polotovarů. Vždy dvě okna jsou jeden kontejner. Ale není to poznat. „Jsme tady moc spokojeni, líbí se nám tady. Je to nové, čisté, světlé, hned vedle máme základní školu, do které děti chodí,“ potvrdila jedna z učitelek.

„My jsme připravili vlastně podlahu – je to všechno vybetonované,“ popisuje starostka Dana Schreierová (SNK), jak stavba vypadala.

Mělo to ale být úplně jinak. Plán rozšířit menší přístavbou původní školku nakonec nevyšel. Navíc dětí přibývalo rychleji. Ale na stole už byla 12milionová státní dotace. „Nejhorší na tom bylo, že dotace ministerstva financí, která na to byla, se musela vyčerpat daný rok. Že máme peníze, jsme se dozvěděli na přelomu května a června, ale do prosince to vyúčtovat!“ vzpomíná starostka.

Rozhodla časová tíseň

V té době se obec kvůli nedostatku času rozhodla pro kontejnery, které už budou mít zabudované veškeré rozvody, okna, instalace nebo obklady. Jak ale říká starostka, nikdo netušil, jak to nakonec dopadne, až bude 14 kontejnerů stát na jednom místě. Všechno se muselo vymyslet předem.

„Děti jsou tam rády a nikdo, kdo to vidí, nevěří, že je to ten kontejnerový systém. Je to, jako by tam ten objekt vždycky byl,“ dodává starostka.

Teď je i podle učitelek v mateřské škole možné s odstupem času potvrdit, že původně úplně jinak plánovaná stavba vyšla a školka funguje tak, jak má. Obec na ni přispěla díky zachráněné dotaci jenom zhruba 3 milióny korun. A chystá už úpravu okolního hřiště.

autor: Martin Knitl
Spustit audio