Nepotřebujete výživové poradce. Stačí poslouchat vlastní tělo, říká Margit Slimáková
Farmakoterapie je už hašení požárů – kdybychom se o sebe dobře starali, zdravě jedli, nekouřili a hýbali se, tak dokážeme těm nejběžnějším nemocem zabránit. To je názor specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové, která v ostravském studiu odpovídala na otázky Kateřiny Huberové.
V posledních letech přichází čím dál více znalostí o výživě, různých studí, výživových poradců, a čím dál více jsme znejistěni. „Mnozí lidé, když se posadí k talíři, tak si málem vedle sebe položí kalkulačku a počítají, kolik tam je kalorií. Jedí se strachem,“ říká.
Zdravá výživa je ale podle Slimákové velmi jednoduchá, žádní poradci ani studie nejsou tolik potřeba – stačí jíst základní potraviny a nemůžeme udělat žádnou chybu.
Naše nemocnice a hřbitovy zaplňují lidé, kteří se přejídají. Ne ti, kteří jedí příliš zdravě. Nevím o rizicích nadbytku mrkví v jídelníčku.
Margit Slimáková
Výživová věda má smysl v nemocnicích nebo výzkumných ústavech, postupně se ale přes média začala přenášet k veřejnosti. Věda se ale posouvá a lidé každých pár roků jedí něco jiného – poslouchají různá doporučení místo svého těla.
„Někomu může dělat dobře, když bude všechno vařit, někdo víc syrové, někomu víc maso a někomu víc fazole… a je to v pohodě,“ zdůrazňuje.
Související
-
Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty
Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně.
-
Že nejíte dorty? Stejně se mějte na pozoru. Cukr se skrývá...
Kolik cukru potřebuje naše tělo? A kolik ho konzumujeme? To, co většina z nás považuje za běžnou konzumaci cukru, je už vlastně nadměrné množství!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.