Nepoužíváme pařníky ani skleníky s elektrickým vytápěním, ale hnojové postele, říká farmářka

12. duben 2022

Farmářka Simona Hrochová koupila před osmi lety dům s pozemkem v Částkově na Chrudimsku, který postupně mění na přírodní zahradu. Pěstuje hlavně chemicky neošetřenou zeleninu, včetně rajčat a okurek hadovek.

Základem je podle ní kvalita půdy a dosažení rovnováhy v ekosystému, včetně působení živočichů na zahradě. To ovšem trvá několik let, pokud se to vůbec podaří.

„Jsem spíše zelinářka, zaměřuji se hlavně na zeleninu, ale na začátku jsem vůbec nevěděla, jestli mě to uživí. Jdu jinou cestou než klasický český zemědělec, snažím se aplikovat i novinky z ciziny a dělat zelinařinu nově, bez syntetických hnojiv a postřiků,“ říká Simona Hrochová. Úspěch touto cestou přichází po mnoha letech usilovné práce.

Hnojová postel ve fóliáku

Na farmě Částkov nepoužívají pařníky a skleníky s elektrickým vytápěním, ale fóliáky, ve kterých teplo tvoří tzv. hnojové postele.

„Máme hnojové postele, které vytápějí fóliáky místo elektřiny přímo pod sadbou. Je to vysoká postel asi půl metru a hnůj musí mít správné složení, hlavně poměr dusíku a uhlíku. Tlením vznikne teplo, proto se musí počkat, aby nebylo příliš velké. Když se teplota trochu sníží, tak potom tři až čtyři týdny krásně vytápí prostor, kde máme sadbu na předpěstování.

Bedýnky plné zdravé zeleniny má farmářka Simona Hrochová předem prodané až do konce sezóny.  Jak je to možné? Poslechněte si v záznamu pořadu, kde uslyšíte i to, co všechno už v Částkově vypěstovali pro své první velikonoční zákazníky.

Spustit audio

Související