Nepřízeň počasí dostala žně do třítýdenního skluzu

21. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Deštivé počasí uplynulých dnů negativně ovlivňuje sklizeň úrody v Moravskoslezském kraji. Žně se opožďují, což bude nepříznivé pro výnosy i kvalitu. Současně mají zemědělci problémy se založením nové úrody řepky. Patrně nejhorší situace je na Bruntálsku. Sklizeň je tam zhruba v třítýdenním skluzu.

"U řepky jsme zhruba na osmdesáti procentech, u pšenice máme sklizeno teprve nějakých deset procent. U jarních ječmenů je to někde kolem dvaceti procent. Vysoká vlhkost nám neumožňuje sklízet," potvrdil ředitel Zemědělské agentury v Bruntále Jan Olšer.

Zpoždění žní ovlivňuje negativně i založení nové úrody řepky. Počasí neumožňuje naplnit agrotechnické termíny. S dodržením osevních postupů jsou potíže, říká Jan Olšer. "Tam, kde měla být řepka, stojí ještě obilí. Osevní postupy se tak musí přehodnotit. Jsou s tím problémy."

Logo

Starosti mají také zemědělci na Opavsku a Ostravsku. V minulých letech byla kolem 20. srpna většina úrody pod střechou, teď je kvůli deštivému počasí ještě asi polovina ječmene a pšenice na polích.

Úroda bude průměrná, kvalita horší. "Zejména co se týká potravinářské pšenice, ta bude určitě horší. Je možné, že to tak bude i u sladařského ječmene. Zemědělci budou radost akorát tak z toho, pokud se zlepší počasí, protože letos je kolem období žní opravdu dost nešťastné," upřesňuje Jaroslav Baranek ze Zemědělské agentury v Opavě.

Zemědělci teď potřebují jediné - alespoň jeden týden slunečného počasí beze srážek.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio