Neslyšíme vlastního slova - hluk se odráží, stěžují si v Lysůvkách. Zeď proti hluku tady postavili jen z jedné strany silnice

1. listopad 2016

Ještě zhruba rok budou muset obyvatelé Lysůvek na kraji Frýdku-Místku snášet nadměrný hluk z rychlostní cesty. Ten jim znepříjemňuje život pokaždé, když překročí práh domu. Stavaři tu totiž postavili protihlukovou zeď jen z jedné strany silnice.

„Je to peklo, nic jiného. Chtěli bychom odsud zmizet,“ řekl Českému rozhlasu Václav Taichman, obyvatel Lysůvek. V části Frýdku-Místku bydlí už přes 30 let, poslední léta se tady ale kvůli hluku z nové cesty žije velmi špatně. „V létě na zahradě neslyšíme vlastního slova. Šílené, prostě šílené. Pořád se otáčím, jestli za sebou nemám auto,“ dodal.

Lysůvky mají asi 300 obyvatel a kdysi šlo o poklidnou vesnici. Nyní se sem z mohutné protihlukové stěny postavené pouze na jedné straně silnice odráží nesnesitelný ruch motorů a pneumatik. Už letos měla kolem druhé strany silnice vyrůst mobilní stěna. Nakonec tam bude pevná bariéra - ale na tu si obyvatelé budou muset déle počkat.

„Po zjištění, že tato realizace není technicky dost dobře proveditelná, jsme přistoupili k rozhodnutí zahájit projektovou přípravu trvalé protihlukové stěny. Podléhá ovšem územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. To je důvod mírného zdržení,“ oznámil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Se stavbou trvalé protihlukové bariéry by se podle něj mělo začít v příštím roce.

autor: iha
Spustit audio