Nesuď knihu podle obalu. Bílovecká knihovna nabízí zabalené knihy bez uvedení názvu a autora

12. červenec 2019

Knihovna v Bílovci na Novojičínsku se snaží přesvědčit čtenáře, aby si knížky nevybírali podle autora nebo obrázku na přebalu. Rozjela proto akci Nesuď knihu podle obalu. Každý, kdo se zapojí, si odtamtud odnese domů knihu, aniž by znal její název nebo autora.

Knihovnice Jana Klazarová stojí nad hromadou knížek zabalených v hnědém papíře. Nedá se nahlédnout dovnitř, každá kniha je zabalená v podstatě jako dárek.

„Většina lidí si vybírá knížky podle obalu. Což je vlastně fajn, když je ten obal hezký. Ale když se obal nepovede, tak ta knížka docela trpí. Zkušenosti jsou takové, že pokud se čtyřem knihovníkům ze čtyř přebal nelíbí, tak víme, že si tu knihu nikdo nepůjčí. I když může být sebelepší,“ říká knihovnice.

Během prázdnin tedy ve výzvě nabízí knížky, které jsou téměř stejně zabalené. Je na nich jen anotace, obsah knihy.

„Je to úmyslně, protože máme i uživatele, kteří si vybírají konkrétní spisovatele, a je těžké je přesvědčit, aby si vybrali někoho jiného. Přitom je spousta spisovatelů, kteří píší podobně,“ přidává knihovnice další důvody akce.

Rande naslepo s knihou

Výzva Nesuď knihu podle obalu vyšla z jiné podobné akce, kterou bílovecká knihovna pořádá vždy v květnu. „Jmenuje se Rande naslepo s knihou a zájem je velký, opravdu nestíháme balit, ty knížky mizí pod rukama. Máme z toho radost, ale někdy šílíme, protože než otevřeme, musíme rychle zabalit nějaké knihy,“ usmívá se Jana Klazarová.

A podle čeho knížky vybírají? Poslechněte si v naší reportáži. Jen ještě dodáme, že akce ‚Nesuď knihu podle obalu‘ v bílovecké knihovně potrvá do konce prázdnin.

autor: mot
Spustit audio

Související