Netradiční dekorace z knih. V havířovské knihovně našli originální využití vyřazených svazků

5. říjen 2017

Pracovníci havířovské knihovny v ulici Jaroslava Seiferta připravili pro návštěvníky netradiční výstavu. Staré vyřazené knihy postupně přetvářejí na dekorace, které můžou zdobit nejen domácnosti. Poškozené svazky se tak mění v myši, vázy nebo vánoční stromky, které zůstávají mezi regály knih.

„Je nám strašně líto, když některé knihy musíme občas vyřadit,“ říká havířovská knihovnice Jana Brůžková. „Inspirovala jsem se pracemi na internetu a napadlo mne, že z knih, které vyřazujeme, by se některé daly použít k výrobě dekorací. Tento domeček je dozdobený růžičkami, které jsme dělali na kurzu s našimi čtenáři,“ ukazuje na domeček z knihy.

Jak je těžké objevit knihy, které už nikdo nechce? „Abych pravdu řekla, u nás v knihovně asi moc ne, protože máme dost velkou zásobu. Musím vybírat knihy, které mají nejméně 250 stran, aby to bylo tvarově hezké. Ale je z čeho vybírat,“ dodává knihovnice.

Návštěvníci knihovny jsou netradičními dekoracemi překvapeni a zkoumají, z čeho jsou.

Netradiční dekorace z vyřazených knih

Jak na to

Jana Brůžková listuje jednou z knih, která má zhruba těch požadovaných 250 stran. „Musím ji trochu předpřipravit, aby se dala skládat. Postupně potom list po listu skládáme podle toho, jaký tvar chceme docílit, až dojdeme na konec knihy,“ vysvětluje.

Přitom překládá jednu stránku za druhou, jako by vyráběla vlaštovky. „Nebude z toho vlaštovka, ale vánoční stromeček,“ prozrazuje. Výroba jednoho takového předmětu jí zabere tři až čtyři hodiny.

V knihovně můžete kromě vánočního stromečku vidět také třeba vázu, domek a dokonce i myšku. „Dětem se moc líbí a rády jí vytahují uši, které jsou tam jen nastrčeny,“ směje se knihovnice.

Myš. Netradiční dekorace z vyřazené knihy
autor: stj
Spustit audio