Nevyužitá Slezanka v centru Opavy se zřejmě změní v restauraci

2. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Jednou z nejvíce sledovaných budov v Opavě je Slezanka. Jednopatrový a už několik let prázdný dům přímo v centru na Horním náměstí. Otázka, co se Slezankou dál, patří v Opavě k těm nejcitlivějším. A zdá se, že debaty znovu rozvíří nový plán tamního magistrátu. Udělat místo opuštěných obchodů bufet a restauraci.

Už je to téměř 10 let od rekordní investice. Město Opava odkoupilo v roce 2008 část Slezanky od soukromníka za více než čtvrt miliardy korun a tím udělalo z této nevelké budovy zřejmě nejdražší obchodní dům v Česku. Od té doby se stále hledá využití, které by pár let vydrželo.

„Ta vize je dobrá, hlavně pro lidi a ne pro obchodníky. Otázkou je, jestli město tady v centru je schopno pojmout tolik bytových domů,“ takto nedávno obyvatelé města hodnotili plán architektů na zbourání Slezanky, nahrazení novými bytovými domy a kompletní přebudování volné plochy za Slezankou včetně stavby velké kamenné tržnice.

Tato investice je ale tak velká, že se musí řešit postupně, vysvětluje nesouhlas s demolicí Slezanky opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). A jak dodává, aspoň dočasně je ve hře spíše její oprava.

„Rádi bychom ještě do voleb předložili variantu druhou, která by počítala s rekonstrukcí Slezanky a využití například ke stravovacím účelům, to znamená nějaké restaurace, která vlastně tradičně takto byla plánována původně při výstavbě Slezanky,“ dodává primátor.

Nedopadne to ale tak, že ze Slezanky bude vývařovna a celá plocha za ní zůstane pouze projektem v šuplíku. „Teď se spíš hledá náplň činnosti do doby, než se najde investor. To je diskuze, která teď jede, kdy se vymýšlí i co s tím parkem a chodníky za Slezankou,“ říká náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).

Jisté je v tuto chvíli jedno – celá takzvaná kauza Slezanka, tedy vyřešení nevzhledné části historického jádra města u Horního náměstí, se přesune do dalšího volebního období. A na podzim po volbách ji bude mít na stole v pořadí už šestý primátor.

autor: mrk
Spustit audio