Nezaměstnanost na Ostravsku klesla už po páté za sebou. Je nejnižší od konce roku 2008

13. červenec 2017

Padesát čtyři tisíc – to je celkový počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z aktuální statistiky úřadu práce. Je to nejnižší číslo za posledních téměř 10 let a krajská nezaměstnanost přitom klesá bez přerušení už pět měsíců. Za vším je vysoká poptávka firem, rostoucí ekonomika a tradiční sezónní práce v zemědělství nebo na stavbách.

Poznáte je snadno. Mají většinou oranžové vesty, často s nápisem Veřejně prospěšné práce, zametají nebo hrabou posekanou trávu. Je to další forma podpory, která snižuje celkovou zaměstnanost. Ta je v Moravskoslezském kraji momentálně 6,2 procenta.

„Příznivá situace je i na poptávkové stravně trhu práce. Pět měsíců po sobě nám vzrůstá počet volných pracovních míst, i když ne ve všech okresech. Nyní například poklesl v okresech Bruntál a Opava, ale je to zapříčiněno právě průběhem sezónních prací,“ vysvětluje Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce.

Nejnižší nezaměstnanost v kraji je na Novojičínsku (3,3 procenta), naopak nejvyšší na Karvinsku (9,5 procenta). Právě Karvinsko si stále udržuje dokonce dvě celostátní prvenství – je to okres s nejvyšší nezaměstnaností v Česku a na jedno volné místo připadá nejvíce zájemců, je jich v průměru deset.

„Je to dáno tím, že počet volných pracovních míst neodpovídá počtu nezaměstnaných uchazečů. Navíc i ta struktura pracovních míst ke struktuře uchazečů není sladěná, i když se snažíme, abychom volná místa spárovali s těmi nezaměstnanými,“ dodává Piskořová.

A ještě jeden detail – na Karvinsku má téměř polovina nezaměstnaných větší nebo menší zdravotní omezení, a to také ovlivňuje situaci v této části regionu. Přesto si mohou uchazeči v rámci kraje vybírat dohromady z 13 tisíc volných pracovních míst.

autor: mrk
Spustit audio