Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla na 5,6 procenta

8. březen 2018
Zprávy , Zprávy

V únoru klesla nezaměstnanost v celém Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z aktuálních statistik úřadu práce. Počet uchazečů o práci se snížil v únoru téměř o 1500 osob, což je nejvíce za posledních pět let.

Méně je i nezaměstnaných – aktuálně činí míra nezaměstnanosti 5,6 procenta. „K poklesu nezaměstnanosti přispěl jednak pozitivní vývoj české ekonomiky, ale v tomto měsíci se také začínají rozjíždět sezónní práce,“ říká Vladana Piskořová z krajské pobočky úřadu práce v Ostravě.

Nejvíce lidí bez práce zůstává na Karvinsku, nejméně pak na Novojičínsku. Přibylo naopak volných pracovních míst. Největší zájem je o dělnické profese.

„V průběhu února byl největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, prodavače, zedníky, montážní dělníky elektrozařízení, potom řidiče, ale i kuchaře,“ dodává Piskořová.

V celém Česku v únoru nezaměstnanost klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Míra nezaměstnanosti tak podle analytiků dosáhla na dosud nejnižší únorovou hodnotu. Nezaměstnanost má dál klesat.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio